Varpa
– en ICA-sport

Om man bläddrar i gamla årgångar av ICA-rörelsens personaltidningar kan man påträffa åtskilligt om personalidrott och då inte minst artiklar om varpa. I oktobernumret av Hakoniten 1954 skriver lokalreportern Karl-Erik Eriksson om det stora Hakonitmästerskapet i varpa som gick av stapeln på västgötaslätten detta år.

När deltagarna i årets varpamästerskap söndagen den 3 oktober samlades vid halv tio-tiden utanför Hakonbolaget i Skövde kunde Skaraborgsmetropolen visa upp sitt allra bästa ansikte. Solen sken från en molnfri himmel, och den friska, höga luften verkade inspirerande på såväl deltagare som funktionärer.

Humöret kunde ingen ta miste på – idel soliga leenden och fasta handslag präglade presentationen mellan deltagarna. Många ärrade kämpar möttes återigen från tidigare duster, men många nya ansikten fanns där också – kanske en smula ängsliga i blicken för vad som komma skulle.

Så var man klar att starta 1:a omgången. 22 herrar och 8 damer stod klara på de 9 banorna för att i ordets rätta bemärkelse ge sig i kast med varandra. Efter en dryg timme var man klar att sålla ”agnarna från vetet”. 15 herrar och 4 damer utgjorde ”vetet” och gick således vidare. Redan nu kunde man se var åt det lutade. Ruben Alinder, Norrtälje, en fullväxt gosse, med tyngd i kast och nedslag, toppade listan med 342 cm, 1 meter och 28 cm bättre än fjolårstrean, Axel Andersson, Bollnäs. Damerna var ganska jämna men bäst av de kvarstående var i detta läge Mary Grunding, Eskilstuna, med 726 cm.

Medan sekretariatet jobbade för högtryck med resultaten bjöds på Luxuskaffe och goda wienerbröd. Paul Larsson var förstklassig ”bartender” på lastbilsflaket och alla lät sig väl smaka av den ljuvliga drycken.

Efter 2:dra omgången låg fortfarande Ruben Alinder från Norrtälje fast på toppen av listan och visade sin klass genom att slå Gustaf Enockson, Eskilstuna med 12–8, 12–10, och Axel Andersson, Bollnäs, med 12–7, 12–1 och därmed var mästerskapet och guldplattan klar för hans del. Damerna var jämna och Inga Lund, Bollnäs bärgade mästerskapet före Mary Grunding, Eskilstuna.

Efter väl genomförda tävlingar samlades man kring det dukade bordet på Hotell Västergyllen. Här gick ”eftersnackets” vågor höga medan stek och potatis försvann från tallrikarna så snabbt att serveringspersonalen hade svårt att hänga med. Kontorschef Anders Dahlstrand hälsades välkommen och ”ÖB” Tryggve Eriksson, Lidköping talade, där han frambar överstyrelsens tack till såväl tävlande som arrangörer, varefter Sven Dahlén förrättade prisutdelningen. Så hurra des för segrarna och så var Varpamästerskapen för år 1954 tillända.