Kvarterets
givna nav

En mängd ICA-butiker grundades i samband med att nya stadsdelar växte fram. Butikerna har sedan dess varit nav i områdets utveckling. I stadsdelen Vallås i Halmstad har en och samma familj varit ägare till ICA-butiken sedan 1970-talet. Alltid med mottot: Att vara den naturliga mötesplatsen för de boende.

Tre generationer ICA-handlare från en och samma familj.

Motiv-ID: ICA_vallås04

Fotograf: Johan Bävman

Bildtext: Tre generationer ICA-handlare från en och samma familj.

Lyftkranar omger ICA Supermarket Vallås och överallt skjuter halvfärdiga byggnader upp ur marken. Stadsdelen Vallås i östra Halmstad växer och de boende som flyttar in i de nybyggda husen kommer att ha krypavstånd till sin ICA-butik, bokstavligt talat.

– Ja, det känns spännande och vi är stolta över att området utvecklas och växer. Här har vi vuxit upp, och Vallås känns fortfarande som hemma för oss, vilket jag tror att våra kunder märker och uppskattar, berättar Anna Lindquist.

Nästa år (2018) kan hon och lillebror Martin Gren fira att de varit ICA-handlare i tio år. Butiken på Vallås övertog de av sin far Tommy och det var deras farfar Bertil som startade upp den.

– Vi har fått det här butikslivet – plocka burk och hjälpa kunder – med oss sedan barnsben. Även om jag och min syster inte närt en särskild dröm om att bli ICA-handlare kändes beslutet att ta över efter pappa som den mest naturliga sak i världen, säger Martin Gren.

Varken han eller Anna kan tänka sig ett roligare, mer varierande och mer utvecklande jobb. Och Annas sammanfattning av vad som gör livet som ICA-handlare så speciellt är de överens om:

– Alla möten med kunderna. Utan dem skulle jobbet vara som vilket jobb som helst. Men att få träffa alla människor, finnas till hands för kunderna, se deras barn växa upp, låta dem prata ut om allt som sker under ett liv, det är något speciellt.

Att få vara med och skapa en naturlig mötesplats för människor att samlas på, den viljan och ambitionen löper som en röd tråd genom handlarna i familjen Gren.

– Samhället förändras och det har skett otroligt mycket sedan jag blev ICA-handlare i början av 1970-talet. Men behovet av mötesplatser där alla är välkomna och känner sig bekväma och sedda, där olika människor träffas mitt i vardagen, det behovet är detsamma. Och lika viktigt då som nu, säger Bertil Gren.

Det är Bertil som fört in handlarlivet i familjen Gren. Sonen Tommy fick tidigt börja hjälpa till i pappans olika butiker och tillsammans har far och son drivit ICA-butiker i Halmstad med stor framgång.

Att vilja vara kittet och navet i en stadsdel och vara en naturlig del i människornas vardag tror Tommy Gren har varit en viktig framgångsfaktor för familjen.

– Ute på butiksgolvet får du ta del av otroliga livsöden, stort som smått. Jag känner mig stolt över av att vi har kunder som handlat här sedan pappas tid, sett Anna och Martin springa här som barn till att de handlar hos dem på Vallås nu. Det tycker jag är ett kvitto på framgång.

Anna och Martin håller med såväl sin pappa som farfar om vikten att få människor att känna sig hemma och välkomna i butiken. Det har de tagit fasta på även nu när butiken ska byggas ut.

När området växer kommer affären också att få sig en ansiktslyftning. Förbutiken kommer att bli större och ett kafé kommer att inrättas.

– Det känns som en naturlig utveckling av vår butik. Dessutom passar det in i vårt koncept och vårt initiativ, Vi älskar Vallås, som vi skapat i syfte att stärka gemenskapen mellan Vallås alla invånare och oss som verkar här, förklarar Anna.

– Med ett kafé skapar vi ännu mer känslan av att vara en mötesplats för alla som bor här, fyller Martin i.

För stamkunden Birgit Jönsson representerar butiken just detta. Hon flyttade till Vallås 1970 och började handla i ICA-butiken när den öppnade tre år senare.

I relationen med kunderna är det allra viktigaste hos ICA...

Motiv-ID: ICA_vallås08

Fotograf: Johan Bävman

Bildtext: I relationen med kunderna är det allra viktigaste hos ICA Supermarket Vallås i Halmstad. På bilden är handlaren Anna Lindquist i samspråk med stammisen Birgit Jönsson vid butikens delikatessdisk.

Hon har sett Anna och Martin växa upp och tycker att de har förvaltat sin farfars och pappas engagemang för stadsdelen och de boende bra.

– Utan butiken hade jag känt mig ensam. Ja, det är sant. Särskilt sedan min man gick bort för tio år sedan och jag blev änka. Sedan dess är jag inne här praktiskt taget varje dag.

Birgit Jönsson berättar att hon ofta promenerar ner till butiken utan att direkt vara i behov av att någon särskild vara.

– Många gånger behöver jag egentligen ingenting, men det är skönt att komma hit och prata med personalen, som alltid är vänlig och tar sig tid att småprata med oss kunder. Det händer inte på många andra ställen i samhället, tyvärr.

Hon fortsätter:

– Sedan träffar man ju alltid någon annan här som man känner lite. Det kanske låter futtigt, men dessa möten och pratstunder är viktiga för mig. Du behöver andra människor och platser som får dig att känna att ”här är jag välkommen”.

– Och det gör jag här på ICA Supermarket Vallås.