Uppmuntran av
personlig hygien

Följande råd gavs till befintliga och nyanställda chaufförer i en skrift kallad ”ICAs rullande ambassadörer” utarbetad 1961. Tanken var enligt ett disponentbrev utfärdat av Eolbolagets personalchef Rolf Olténg, att chaufförernas uppträdande i framtiden skulle förses med en ”ICAprägel”. Efter en kort introduktion av företaget och organisationen samt en genomgång av chaufförens praktik fastslås vad som krävdes för att detta skulle förverkligas:

Välvårdat hår?

För att vara snygg i håret kammar vi oss flera gånger om dagen, klipper det med jämna mellanrum och tvättar det ofta.

Vi vet som så många andra att det inte räcker att ställa sig under duschen och blöta kalufsen då och då. Varmt vatten och schampo måste man ha för att bli ren och inte bara våt. Det är inget kvinnligt privilegium att tvätta håret en gång i veckan.

Rakad varje morgon?

Vi rakar oss varje morgon. Vi tycker som så många andra att det bara är luffare och skådespelare som får gå omkring orakade.

God andedräkt?

Trasiga tänder och dålig andedräkt är ett gissel inte bara för den som lider av det utan även för hans omgivning. Vi vet detta och sköter därför tänderna väl.

Slips eller fluga?

Slips eller fluga är en smaksak. Många föredrar en öppen skjorta utan slips. Men om Du vill ha slips skall den vara ordentligt knuten. Det är bättre att ta av slipsen helt och hållet än att bara lossa på knuten för att kunna knäppa upp översta skjortknappen.

Ren skjorta ger självförtroende

Att skjortan är ren och snygg stärker självförtroendet och gör dig till en bättre karl i andras ögon.

Daggfrisk ur duschen

Kommer du ihåg de där förspelsfilmerna om Bris, den fräscha tvålen. Daggfrisk trädde flickan ur duschen. Lika rena och fräscha borde vi alla också börja arbetsdagen. Att bada och duscha är ju egentligen ett nöje, så varför inte unna sig det lite oftare. Har vi dessutom tillfälle till ett bastubad då och då är vi lyckligt lottade. Få saker är så stimulerande för kroppens välbefinnande som bastu.

Transpirationsmedel för män

Ja, det finns faktiskt speciella anti-odör medel [sic!] för män. Men huvudsaken är inte att de är gjorda för det ena eller andra könet utan att alla använder dem. Många människor är luktkänsliga och lider av dålig lukt hos andra.

Stockholm, 1950-tal, chaufför med Luxuskaffe.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Essve AB

Motiv-ID: DA1900-8471-ICA001320

Fotograf: Bo Oldenburg

Tidpunkt år från: 1950-01-01

Tidpunkt år till: 1959-12-31

Gata: Lindhagensgatan

Gata nr: 114

Verksamhet: AB Speceristernas Varuinköps huvudkontor och lager

Ort: Stockholm

Sökord: Transporter

Bildtext: Stockholm, 1950-tal, chaufför med Luxuskaffe.

Beskrivning: ICA-chaufför med låda med Luxus högvacuumkaffe stående vid ICA-lastbil utanför AB Speceristernas Varuinköps huvudkontor.