Personalens
klädsel

Hur formellt ska en ICA-anställd klä sig under arbetstid? År 1967 frågade interntidningen ICAkontakten några anställda inom ICA-koncernen vad de ansåg vara en passande klädsel och hur de själva helst ville klä sig på jobbet. Var det nödvändigt att ha slips och kostym? Kunde kvinnor ha långbyxor och hur skulle man ställa sig till de då så moderiktiga kort-korta kjolarna?

Yngre kvinna, Hakonbolaget, Karlstad

Jag vill vara både praktiskt och snyggt klädd. Klänning eller kjol och blus men inte gärna långbyxor. En snygg uniform vore kanske inte så dumt under förutsättning att alla accepterade den. Om männen borstade sina skor vore jag helt nöjd med deras sätt att klä sig.

Medelålders man, EOL, Halmstad

Valet av kläder på arbetsplatsen tycker jag spelar roll för trivseln. Jag lägger märke till andras framförallt flickornas, sätt att klä sig, och tycker mycket om kort-korta kjolar. Hoppas det modet består. Däremot är jag inte särskilt förtjust i långbyxor på kvinnor. Det ser ovårdat ut.

Yngre kvinna, ICA Provkök, Stockholm

Jag har själv korta kjolar, men inte alltför korta, strax ovanför knäna. Kort-kort är snyggt på rätt person. Oftast har jag kjol och jumper, men jag skulle gärna ha ett par snygga långbyxor på mig. De manliga arbetskamraterna kan gott ha tröja eller färgglada skjortor. Uniform? Absolut inte.

Yngre man, ICA-bokföring, Östersund

Jag har gärna kavaj med vit skjorta och slips eller en cardigan när jag arbetar. Att kvinnorna har långbyxor kan vara befogat på vintern men jag tycker att kjol och jumper eller klänning ser trevligare ut. En gemensam uniform tror jag skulle se stereotypt och tråkigt ut.

Medelålders man, ICA, Stockholm

Det är klart att chefen skall kunna klä sig ledigt och trivsamt, likaväl som alla andra. Jag bär helst kostym. Tröja skulle nog bli för varmt. Att flickorna har korta kjolar tycker jag bara är trevligt. Jag skulle inte heller ha något emot att de bar långbyxor. Är det ingen som törs?

Yngre kvinna, ICA, Stockholm

Man måste lägga praktiska synpunkter på valet av kläder på arbetsplatsen. Jag bär helst kjol och jumper eller dräkt. Långbyxor skulle jag gärna ha, men ingen annan har det och mitt mod sviker. Kanske min chef skulle höja ögonbrynen? Vi är nog för fåfänga för att bära en uniform i arbetet.