Tredje generationens
handlare

Mattias Carlsson på norra Öland är tredje generationens ICA-handlare och familjen har varit företaget troget sedan 1920-talet.

Både din farfar och din pappa var ICA-handlare, var det självklart att du skulle gå samma väg?

– Nej, det var det inte. Jag jobbade i butiken eftersom jag inte hade kommit på vad jag ville göra i stället. Sen sa farsan att han tänkte gå i pension, så antingen tog jag över eller så lade han ner. Då tvingades jag ju att börja fundera på saken och det är jag väldigt glad för nu.

Vad har ICA betytt för dig och din familj?

– ICA har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas, jag vet inget annat. Det har alltid stått för trygghet och bokstavligen sett till att det står mat på bordet.

Hur är det att vara handlare i tredje generationen på den öländska landsorten?

– Som handlare är man en drivande kraft i samhället och butiken är en viktig knutpunkt. Farfar, farsan och jag har alla bott i Källa samtidigt som vi drivit butiken där och det gick sällan en söndag utan att någon ringde hem och ville att vi skulle öppna butiken. Någon som stod mitt uppe i bullbaket och hade slut på vetemjöl. Farsan var tidig med att ha söndagsöppet, mellan nio och elva, så att de som behövde kunde hinna dit före kyrkan.

Vad driver dig att fortsätta som ICA-handlare?

– Det här är ju det jag kan. ICA är en smart uppbyggd organisation och att få vara en del av den är fantastiskt. ICA Nära Klinta var en gammal Tempo-butik när jag tog över den för tio år sedan, den omsatte elva miljoner och i dag omsätter vi 38 miljoner. Det hade varit omöjligt att åstadkomma utan ICAs varumärke.

Hur har relationen till ICA sett ut?

– Bra. Jag upplever att ICA alltid har ställt upp på Öland och att det finns en fin symbios däremellan. På den nordligaste delen av Öland finns det fem åretruntöppna butiker på 3 000 invånare, det tror jag är ganska unikt.

Hur länge tänker du köra på?

– Jag har sagt att jag ska gå i pension när jag är 55 år, men nu är jag 46 och känner väl att nio år är för snart. Jag har alldeles för roligt för att tänka på det.

ICA Nära Källa har funnits sedan 1864 och är Sveriges äldsta ICA-butik. Den fanns i familjen Carlssons regi från 1920- talet och fram till 2014, när Mattias Carlsson lämnade över butiken till den nuvarande handlaren Björn Fjellström. I dag driver Mattias Carlsson säsongsöppna ICA Böda Sand och åretruntöppna ICA Nära Klinta i Köpingsvik, men han bor fortfarande kvar i Källa.

ICA Nära Källa är Sveriges äldsta ICA-butik.

Motiv-ID: oland_kalla

Bildtext: ICA Nära Källa är Sveriges äldsta ICA-butik.