Pikant
smörgåskaka

»Så himla roligt att de inte riktigt visste vad de skulle kalla pizzan på den tiden. Men smörgåskaka är faktiskt inte så dumt! Bra också att de skriver att man ska ha god ugnsvärme – pizza ska bakas i riktigt het ugn.«

Motiv-ID: RECEPT-smörgåskaka

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Beskrivning: Pikant smörgåskaka. Recept ur ICAHUNDRA nr 2, hämtat ur boken Smörgåsen - läckra recept och goda drycker (1953).

1 kaka = 4 port

Jästdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 15 g jäst
  • 3/4 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 2 tomater
  • 1 ask sardeller (50 g)
  • 1 hg okryddad mjukost (primula-typ)
  • 1 msk olja
  • salt, vitpeppar
  • 1 liten nypa timjan

Beredning:

1. Gör av mjöl, jäst, vatten och olja en deg. Täck över och låt den jäsa omkring 2 tim.

2. Kavla ut degen till en kaka ca 4 mm tjock och lägg den på smord plåt

3. Klicka ut osten på kakan, lägg på de skalade, skivade tomaterna och ovanpå dessa sardellfiléer samt litet salt och timjan.

4. Droppa olja över kakan och grädda den i mycket god ugnsvärme (275–300°) 15–20 min eller tills degen är väl genomgräddad och fått brun färg.

5. Servera pizzan varm med rödvin eller pilsner.

Variationer: Jästdegen kan bytas ut mot en smör- eller pajdeg. Sardellfiléerna kan bytas ut mot ansjovisfiléer.

 

Ur boken Smörgåsen – Läckra smörgåsar och goda drycker, 1953