1 kaka = 4 port
–
Jästdeg
- 4 dl vetemjöl
- 15 g jäst
- 3/4 dl vatten
- 1 msk olja
- 2 tomater
- 1 ask sardeller (50 g)
- 1 hg okryddad mjukost (primula-typ)
- 1 msk olja
- salt, vitpeppar
- 1 liten nypa timjan
Beredning:
1. Gör av mjöl, jäst, vatten och olja en deg. Täck över och låt den jäsa omkring 2 tim.
2. Kavla ut degen till en kaka ca 4 mm tjock och lägg den på smord plåt
3. Klicka ut osten på kakan, lägg på de skalade, skivade tomaterna och ovanpå dessa sardellfiléer samt litet salt och timjan.
4. Droppa olja över kakan och grädda den i mycket god ugnsvärme (275–300°) 15–20 min eller tills degen är väl genomgräddad och fått brun färg.
5. Servera pizzan varm med rödvin eller pilsner.
Variationer: Jästdegen kan bytas ut mot en smör- eller pajdeg. Sardellfiléerna kan bytas ut mot ansjovisfiléer.
Ur boken Smörgåsen – Läckra smörgåsar och goda drycker, 1953