Ljummen avokadosoppa
med chilihet lax

»Här pratar man om smart mat, innan begreppet ”smartfood” som vi känner till det i dag fanns. I det här fallet är receptet fritt från gluten och mjölkprotein, i stället satsas det på råkost och andra färska råvaror. Och det här blev riktigt gott och fräscht.«

Ljummen avokadosoppa med chilihet x

Motiv-ID: ljummen-avokadosoppa_ica_1997-2017_004

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Bildtext: Ljummen avokadosoppa med chilihet x

4 port

Sallad

  • 800 g morötter
  • 1/2 ekologisk citron
  • 1 msk raps- eller olivolja

Soppa

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 rödlök
  • 5 mogna avokador
  • 3 msk färskpressad limejuice
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 kruka koriander
  • limeklyftor till servering
  • kokosolja eller olivolja till stekning
  • örtsalt, vitpeppar

Beredning:

  1. Skala och grovriv morötterna.
  2. Blanda med finrivet skal och färskpressad juice av citronen samt kall pressad raps- eller olivolja.
  3. Låt stå och dra en stund före servering. Gör en stor laddning när du ändå är i gång. Bra att ha i kylen.
  4. Skala och skär rödlöken i grova klyftor. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. lägg lök, avokado (spara 1 till servering), limejuice, pressad vitlök och 2 tsk örtsalt i en matberedare eller blender.
  5. Koka upp 8 dl vatten.
  6. Skär laxen i 4 portionsbitar. Krydda dem runt om med chiliflakes och 1 tsk örtsalt. Stek dem på bägge sidor i 1 msk kokosolja eller olivolja i en stekpanna.
  7. Tillsätt nästan allt vatten i avokadoblandningen. Mixa slätt. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Smaka av med örtsalt och peppar. Häll upp i soppskålar och lägg i munsbitar av laxen. Toppa med resterande avokado skuren i bitar och färsk koriander. Servera genast med limeklyftor och en citronspetsad morotssallad.

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Ur tidningen Buffé nr 2, 2013