Recepten
Ljummen avokadosoppa
med chilihet lax
»Här pratar man om smart mat, innan begreppet ”smartfood” som vi känner till det i dag fanns. I det här fallet är receptet fritt från gluten och mjölkprotein, i stället satsas det på råkost och andra färska råvaror. Och det här blev riktigt gott och fräscht.«
4 port
–
Sallad
- 800 g morötter
- 1/2 ekologisk citron
- 1 msk raps- eller olivolja
Soppa
- 600 g skinn- och benfri laxfilé
- 1 rödlök
- 5 mogna avokador
- 3 msk färskpressad limejuice
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1/2 tsk chiliflakes
- 1 kruka koriander
- limeklyftor till servering
- kokosolja eller olivolja till stekning
- örtsalt, vitpeppar
Beredning:
- Skala och grovriv morötterna.
- Blanda med finrivet skal och färskpressad juice av citronen samt kall pressad raps- eller olivolja.
- Låt stå och dra en stund före servering. Gör en stor laddning när du ändå är i gång. Bra att ha i kylen.
- Skala och skär rödlöken i grova klyftor. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. lägg lök, avokado (spara 1 till servering), limejuice, pressad vitlök och 2 tsk örtsalt i en matberedare eller blender.
- Koka upp 8 dl vatten.
- Skär laxen i 4 portionsbitar. Krydda dem runt om med chiliflakes och 1 tsk örtsalt. Stek dem på bägge sidor i 1 msk kokosolja eller olivolja i en stekpanna.
- Tillsätt nästan allt vatten i avokadoblandningen. Mixa slätt. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Smaka av med örtsalt och peppar. Häll upp i soppskålar och lägg i munsbitar av laxen. Toppa med resterande avokado skuren i bitar och färsk koriander. Servera genast med limeklyftor och en citronspetsad morotssallad.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Ur tidningen Buffé nr 2, 2013