Pacific
rim

»Redan för 20 år sedan såg vi alltså det som i dag skulle kunna klassas som en pokébowl, alltså de rätter med rötter från Hawaii där många asiatiska kök blandas. Trenden kallades på den här tiden för Pacific Rim, efter ursprunget i Stilla havet, och oavsett vad det kallas så smakar det riktigt gott.«

Pacific rim.

Motiv-ID: pacific-rimica_1997-2017_010

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Bildtext: Pacific rim.

4 port

Kyckling

  • 4 kycklingdelar, bröst eller klubbor
  • 2 msk olja till stekning
  • 2 msk flytande honung, gärna Tropical
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 lime, saft och skal
  • 1 msk soja
  • 1 mogen mango, skivad

Äggnudlar

  • 175 g äggnudlar
  • 1 burk vattenkastanjer à 225 g
  • 200 g purjolök, strimlad

Cherrychilisås

  • 1 röd chili, urkärnad och hackad, gärna en mild sort eller s k spansk peppar
  • 1 röd paprika, grovstrimlad
  • 50 g ingefära, skalad och riven
  • 1/2 gul lök, grovhackad
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 hönsbuljongtärning

 

Beredning

  1. Börja med att sätta ugnen på 275 grader.
  2. Börja med såsen. Fräs chili, paprika, ingefära och lök i 4 minuter i olja.
  3. Häll på vattnet. Koka upp och smula ner buljongtärningen. Mixa såsen i matberedare eller med stavmixer. Salta och peppra.
  1. Bryn kycklingdelarna i olja. Salta och peppra. Lägg över i en ugnssäker form.
  2. Blanda honung, vitlök, limesaft och -skal samt soja. Pensla det på kycklingen. Ugnsstek i ca 10 minuter.
  1. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Grovhacka vattenkastanjerna och woka eller fräs dem och purjolöken i ca 2 minuter i olja.
  3. Vänd ner nudlarna och woka dem hastigt med grönsakerna. Smaka av.
  4. Skala och skiva mangon och lägg på.

 

Ur tidningen Buffé nr 1, 1998