Kungälv, 1983, ICA Eols distributionscentral, ICAnderlastbilar
Distributionen och partihandeln
Logistik & distribution
i förändring
Utveckling mot större och färre lager
Utvecklingen mot större och färre distributionscentraler har pågått sedan 1950-talet. Den största förändringen skedde i och med ICA 90 då antalet halverades från 22 centraler till elva.
Fler varugrupper
Från början handlade man främst med torra varor, men från 60-talet kom sortimentet att omfatta allt fler varugrupper. Investeringar i kylanläggningar möjliggjorde hantering av kött, chark, bröd och grönsaker. I dag är utbudet svindlande.
Större lastbilar
Länge gick det mot större bilar med fler axlar och större släp, men riktigt effektivt blev det först när man tecknade avtal med åkerier som kunde köra sina bilar dygnet runt. I dag är de egna ICA-bilarna ganska ovanliga.
Samtransporter
På 60-talet kunde en butik ta emot tjugo bilar på en dag. I dag, när samtransporter sker i kylbilar, räcker det i många fall med en. Motståndet från färskvaruleverantörer (som föredrog direktkontakt med butikerna) var stort.
Europapallen
Den standardiserade Europapallen med måtten 120 x 80 x 15 centimeter var en revolution när den kom i slutet av 1940-talet. Såväl bilar som lagerhyllor och förpackningar kunde anpassas efter den nya standarden.
Invigning av SV:s kontor och lager, Norrköping, 1955.
Deponent: ICA AB
Arkivbildare: ICA Essve AB
Motiv-ID: DA1900-8396-ICA001236
Fotograf: Wenngrens Fotoatelier
Tidpunkt år från: 1955-03-27
Tidpunkt år till: 1955-03-27
Gata: Finspångsvägen
Gata nr: 63
Verksamhet: AB Speceristernas Varuinköps kontor och lager
Ort: Norrköping
Sökord: Händelser
Bildtext: Invigning av SV:s kontor och lager, Norrköping, 1955.
Beskrivning: Från invigningen. På säckarna sitter Lars Elford och trucken körs av disponent Einar Broander.
Streckkodsavläsning
Deponent: ICA AB
Arkivbildare: ICA Förlaget AB
Motiv-ID: DA1900-10505-ICA010267
Fotograf: Okänd
Tidpunkt år från: 1991-01-01
Tidpunkt år till: 1991-01-01
Land: Sverige
Sökord: Butiker
Bildtext: Streckkodsavläsning
Beskrivning: Ur Praktiskt Butiksarbete nr ?/1991
Rullpallen
Nästa revolution efter Europapallen var rullpallen. Rullpallen ser i själva verket ut som en bur och kan rullas hela vägen till butikshyllan.
Streckkoden
Streckkoden har haft en enorm betydelse för logistiken. I dag är butikerna uppkopplade mot ICA centralt och anpassar automatiskt ordrar efter försäljningen av varor.
DPP-principen
DPP-principen innebär att högfrekventa varorna lagras på distributionsenheter runt om i landet, medan de lågfrekventa varorna lagras på ett centrallager i Västerås. Utvecklingen har lett till att dagens butiker knappt behöver ha något eget lager.
Förpackningarna
När självbetjäningen slog igenom ökade kraven på enhetsförpackningar som kunderna kunde plocka själva i butikshyllan. Trenden har varit att man anpassar förpackningsstorleken efter försäljningsfrekvensen och att man gör förpackningarna mer miljövänliga.
Från truckar till robotar
Gaffeltrucken gjorde att man kunde lyfta och stapla pallarna i höjdled. Pallhyllor på 5–10 meter är inte ovanligt, vilket har lett till krympta lagerytor. Det allra senaste är höglager med automatiska robotar som plockar ner varorna.