K-spanarna om
ICA i Eke

Detta är säkerligen landets ostligast belägna ICA-affär. Hursomhelst ligger den långt bort från allting. Varubilarna från Visby måste åka färja nere vid Fårösund innan de sista 18 kilometrarna över Fårö vidtar. I Eke, mellan Sudersand och Ekeviken, är de äntligen framme.

Nuförtiden har affären ingen konkurrens här uppe på norra Fårö. Hembageriet Sylvis Döttrar har sedan ett par år tagit över den gamla Konsumbutiken som låg i närheten.

SKVALLER OM BERGMAN

I början på sjuttitalet, när jag kom till ön för första gången, var det Åke Nyström som förestod öns inofficiella skvallercentral. Härinne kunde man höra det senaste om Bergman, spekulationer om vem som satte eld på Fåröhus eller få reda på hur vintern varit.

PUBKÄNSLA

För mig som stockholmare var det mest givande att iaktta fåröborna och se vad Gustav Karlsson eller Brorsan Högkvist handlade (fläsk, ost, flugpapper, Läkerol) och höra dem småprata med Åke. På fredagseftermiddagen hände det t.o.m. att en eller annan burköl öppnades och ICA-Nyströms i Eke påminde för en kort stund om en pub.

Affären startades 1920 av Gustav Nyström och drivs idag av hans barnbarnsbarn.