K-spanarna om ICA i
Baskemölla

Det fanns en tid på 1960-talet när Baskemöllas 700 byfolk hade tre matbutiker att välja mellan. Vår familj handlade hos Signe och John Andersson. Där kunde vi komma bakvägen även söndagar om den rökta Ystadkorven eller den skalfria marmeladen på tub tagit slut.

Skåne, 1987, ICA Smyge Livs, lanthandel, kassörska utanför butiken.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA, Centralt

Motiv-ID: DA1900-9418-ICA004374

Fotograf: Gullers Pictorial AB

Tidpunkt år från: 1987-01-01

Tidpunkt år till: 1987-01-01

Verksamhet: ICA Smyge Livs

Ort: Smygehamn

Sökord: Butiker

Bildtext: Skåne, 1987, ICA Smyge Livs, lanthandel, kassörska utanför butiken.

Beskrivning: Kassörska utanför lanthandeln längs kusten mellan Ystad och Trelleborg, en av Sveriges allra sydligaste ICA-butiker.

En dag hade två av butikerna försvunnit, förutom Anderssons även Åhlanders. Ensam herre på täppan var då Jacobssons ICA. Deras affär var större och modernare. Jacobssons var också den enda av tre butikerna som utvecklades till snabbköp. I samma byggnad låg också Baskemöllas postkontor, där tant Frida, som även var framstående medlem i ELIM-kyrkan, satt i postluckan genom alla år.

JACOBSSONS ICA

Jacobssons levde kvar tills för bara några år sedan. Lojala baskemöllabor vände stormarknaderna inne i Simrishamn ryggen. Fanns det inte en särskild ICA-känsla på den här tiden? Ett småskaligt ansvarstagande bland folk för att hålla hela Sverige levande?

Förutom alla trevliga expediter i nylonrockar (jag får inte glömma Ebba Jönsson med den långa svarta hårflätan!) hade Jacobssons två rostfria varuautomater med godis och cigarretter. Konsten att lura automaten på tablettaskar (och få 25-öringen tillbaka!) var utbredd bland oss pojkar i cykelåldern.

SKÅNES FÖRSTA MUSTANG

Stor sensation väckte Jacobssons, affärsbyggnaden låg magnifikt högt över havet, när en av sönerna (döpt till Lewi efter Lewi Pethrus!) fick sin Ford Mustang levererad från USA. Om den var blå eller vit minns jag inte, men den var en av Skånes första och väckte, som sagt, enorm uppmärksamhet när den långsamt och bullrande rullade ner till vattenkällorna i Norrekrok för att titt som tätt svabbas av och vaxas. Det gick bra för ICA-handlarens söner. Idag bor det, förstås, sommargäster i den gamla reveterade ICA-butiken.