Norrköping, 1982, Svea Choklad, praliner på löpande band.
Reklamen
ICA-TIDNINGEN VILL ÖKA
chokladförsäljningen
Outtröttligt gav ICA-tidningen i varje nummer nya råd, som om de följdes, sammantaget kunde utgöra skillnaden mellan en välskött, vinstdrivande butik och en vanskött, förlustbringande. Ofta lyftes speciella varugrupper fram, vilka man försökte få handlarna att trycka lite extra på. I följande artikel får vi lära oss nyttan med choklad, att svensken äter på tok för lite snask, samt att dåtida lagstiftning gynnade kiosker.
DEN FÖRSUMMADE KAKAN?
Vi kan sälja mer choklad! Vi hinner inte arbeta med alla varor säger någon. Visst är det bra förtjänst på chokladen, men det finns flera artiklar i vårt sortiment som bättre behöver en extra ”körare”.
Andra åter säger: – Nu måste vi på allvar börja intressera oss för chokladförsäljningen. Chokladen betraktas inte längre bara som en godsak utan som ett näringsrikt födoämne. Om inte livsmedelshandeln bevarar sin chokladförsäljning tar kiosker och specialaffärer hand om allt större del av den. Det finns nu avsevärt många flera kiosker och specialaffärer som säljer choklad och konfektyrer än det fanns före kriget. Dessa har ett gott stöd i butiksstängningslagen. Kunden som köper choklad köper kanske också frukt, kex eller saft samtidigt. Åtskilliga sådana impuls- och förbrukningsartiklar ingår också i kioskernas och specialaffärernas sortiment idag.
Ledande chokladfabrikanter i vårt land framhåller att livsmedelsaffärernas inköp av choklad minskat efter kriget medan specialaffärernas varit oförändrade.
VI HAR MYCKET ATT TA IGEN
Sötsakskonsumtionen är låg i Sverige. Vi svenskar äter i genomsnitt 5,5 kg sötsaker per person och år, vilket är ungefär 2/3 av konsumtionen före kriget. Engelsmannen äter betydligt mera, hela 10–12 kg. I Schweiz är motsvarande siffra 6,3 kg. Av dessa siffror ser vi att det finns stora möjligheter att öka konsumtionen och därmed även försäljningen.
HUR STOR DEL AV OMSÄTTNINGEN?
I genomsnitt beräknar man att speceriaffärens chokladförsäljning uppgår till ca 3,5 % av omsättningen. En butik med 200.000 :– i omsättning säljer alltså för ca 7.000 :– choklad och konfektyrer. En avsevärd ökning är säkerligen möjlig om man tar vara på de möjligheter till försäljningsökning som finns.
Ur ICA-tidningen, 1954:1.
Tranås, 1963, nyöppnade ICA Hallen, godisavdelningen
Deponent: ICA AB
Arkivbildare: ICA Eol AB
Motiv-ID: DA1900-8050-ICA000320
Fotograf: Lennart Sääf
Tidpunkt år från: 1963-08-31
Tidpunkt år till: 1963-08-31
Verksamhet: ICA Hallen
Ort: Tranås
Sökord: Butiker
Bildtext: Tranås, 1963, nyöppnade ICA Hallen, godisavdelningen
Beskrivning: Butiken öppnades 29 augusti med rikspremiär för den nya ICA-symbolen. Interiör av butiken, betjänad disk med godis.
Norrköping, 1982, Svea Choklad, praliner på löpande band.
Deponent: ICA AB
Arkivbildare: ICA Förlaget AB
Motiv-ID: DA1900-7154-ICA003083
Fotograf: Okänd
Tidpunkt år från: 1982-01-01
Tidpunkt år till: 1982-01-01
Verksamhet: Svea Choklad AB
Ort: Norrköping
Sökord: Byggnader
Bildtext: Norrköping, 1982, Svea Choklad, praliner på löpande band.
Beskrivning: Chokladpraliner på löpande band.