ICA-trogen sedan
1930-talet

Det finns många stamkunder i ICA-världen, men det finns bara en som Anna-Greta Hansson. Hon började handla hos Simonsons i Strömsund för 80 år sedan.

I Anna-Greta Hanssons kasse hamnar ofta klassiker som smör, bröd...

Motiv-ID: annagreta_dsc1758

Fotograf: Sara Adelhult

Tidpunkt: 2016

Bildtext: I Anna-Greta Hanssons kasse hamnar ofta klassiker som smör, bröd och ost, men även färdiglagade rätter från butikens kök.

Hennes morfar hade visserligen en lanthandel, men den gick omkull i början av 1930-talet. Efter det handlade Anna-Gretas föräldrar hos Nilsson och Wassdahl, det vill säga, det som sedan skulle bli Simonsons handelsbod och dagens ICA Supermarket.
– Jag gifte mig 1946, och då fortsatte vi att handla på Simonsons förstås, säger Anna-Greta.
Tillsammans med sin man Göran drev hon under många år Cigarraffären i Strömsund.
– Men någon lön fick jag inte ha, säger hon och berättar om dåtidens skatteregler som inte precis gav någon fördel om man var ”närstående” och jobbade i ett litet familjeföretag.

Att det var Simonsons och inte Konsum som blev Anna-Gretas favoritbutik berodde framför allt på ägaren Gunnar, som drev butiken med sin fru Maud från 1946 och fram till 1970-talet.
– Han var en otroligt charmerande man, och jag hade ju känt honom hela mitt liv.

ICA Supermarket Simonsons vid Vattudalstorget i Strömsund.

Motiv-ID: Simonsons_torget_DSC9754

Fotograf: Sara Adelhult

Tidpunkt: 2016

Bildtext: ICA Supermarket Simonsons vid Vattudalstorget i Strömsund.

Gunnar var också framsynt och kreativ, en av de första som importerade idén med snabbköp och kundvagnar från Amerika till Sverige 1956. Tio år senare invigde han ortens nya flaggskeppsbutik vid Vattudalstorget, då länets största butik med självbetjäning.
– Det kom till och med folk från Sundsvall för att handla.

Sortimentet i butiken har förändrats en hel del under åren, men för Anna-Gretas del ligger ungefär samma varor i korgen nu som då. Smör, bröd, ost.
Men det finns en skillnad, när fingrarna inte riktigt lyder på grund av reumatism är det skönt att kunna köpa färdiglagade rätter från butikens kök.
– Det känns precis som vanlig hemlagad mat, och billigt blir det dessutom, säger Anna-Greta, som tycker att en portion räcker till två måltider. •