85 år av
konsumentjournalistik

Tips och tricks för hushållet, tarmrörelser och annan hemmamedicin – samt massor av recept. Vi har gjort nedslag i ICA-kurirens åtta decennier som konsumenttidning. Mycket är sig likt från premiärnumret 1942.

Västerås, 1948, ICA-förlaget, vd Gösta Ekholm med medarbetare.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Förlaget AB

Motiv-ID: DA1900-7635-ICA003221

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1948-01-01

Tidpunkt år till: 1948-01-01

Verksamhet: ICA Förlaget

Ort: Västerås

Sökord: Organisation

Bildtext: Västerås, 1948, ICA-förlaget, vd Gösta Ekholm med medarbetare.

Beskrivning: ICA-Förlagets verkställande direktör Gösta Ekholm med medarbetare arbetar med artikel till ICA-kuriren.

#1, 1942, 4 SIDOR: NYTTIG OCH PRÄKTIG

”Härmed presenteras ICA-kuriren – husmödrarnas speciella mat- och hushållstidning.” Så inleds det första numret. Matfokuset är tydligt och kombineras med tips så som ”Köttköp för nygifta fruar” och ”Kan ni koka potatis?”. Vad bör finnas i ett husapotek? Ja, det både frågar och svarar tidningen på. Texten inleds med att redogöra för hur själva platsen för apoteksprodukterna bör se ut. Byrålåda är en big no-no. Inte heller skafferiet duger. Nä, ett särskilt litet skåp ska det vara. Och det ska självklart innehålla bland annat bromnatrium, salicylsyrad vismut, paraffin, ammoniak (mot ormbett) – och en lavemangskanna. I första numret drar också den spännande följetongen ”Olika världar” i gång. Annonsläget var sparsamt. Endast Rix-tvålen bjuds ut till försäljning.

#11, 1956, 28 SIDOR: ALLT OCH LITE TILL – SÄRSKILT OM MEDICIN

Förstasidan illustreras av ett kök med rubriken ”Ur detta skall idealköket växa fram”. Man slår fast att husmodern gör 78 000 steg på ett år i just det köket. Alldeles för många. Granskningen är starten på en artikelserie där läsarna får följa ombyggnaden av det så kallade ”Rimbo-lantköket”. Utöver detta får vi bland annat veta varifrån lördagens helgmålsringning kommer (Bjälbo kyrka i Östergötland). Detta följs av en kort artikel om det växande modeintresset och hur detta hänger samman med den generella standardhöjningen i samhället. Under vinjetten ”Den fasta grunden” svarar prästen Hans Åkerhielm på frågan ”Har Gud tröttnat på mig?”. Hans hänvisar raskt till Hebréerbrevets 12:e kapitel. Touché! I spalten ”Medicinska” svarar ICA-kurirens läkare på frågor om förstoppning och om bindhinnesäcken. Om man var 12–15 år gammal och begåvad med åsikten att man hade en vacker handstil så kunde man ställa upp i tävlingen ”Vem har den vackraste handstilen”. Vi lär oss också hur man gör en ”tjusig handväska” för knappa 5,20 kronor. Tänk ”polokrage och kaffekanna”. Svårt? Ja. Men, som det står i artikeln, ”det blir käckt att ha krage och väska i samma färg och garn”. 8 kronor kostade en helårsprenumeration via Posten. Vid prenumeration via ICA-anslutna butiker eller direkt från Förlaget, var priset 3:50 kr/år.

#5, 1965, 28 SIDOR: MAGMEDICININTENSIVT

Stor artikel om kommunsammanslagningen i Sundsvall med den då granna Alnöbron i fokus. Att småäta blir populärt – ”Bli mätt på en smörgås” lyder ingången till kursen ”Ny vid spisen” som hålls av ICA Provkök. Det här är annars ett ganska hälsointensivt nummer där man återigen pratar mycket om förstoppning. Nej, det verkar inte finnas någon ände på ändproblemen. I en annons undrar ett litet barn: ”Mamma, varför tar du min stjärt-creme?” Nåväl. Vi rör oss uppåt i kroppen och skärskådar tänderna. I en tidig form av så kallad ”timelapse” får vi i sex bilder se hur ansiktformen på en person ändras, från baby till tonåring. Tandläkaren och sexbarnsmamman Greta Forsell bjuder på begreppet ”långtuggat snask” och höjer ett varningens finger för ”den farliga bullen”. Hon berättar också, helt ogenerat, att hon gav sina barn benet i en kalvstek ”att tugga brosket ur”. Mums! Dessutom följer nya äventyr i den slingrande följetongen Eldfågeln, av Sloan Wilson. 7 kronor kostade en prenumeration via ICA-anslutna affärer och 8 kronor från förlaget. Prisrally!

#26–27 (DUBBELNUMMER), 1975 (20 SID):  GUD, RESOR OCH DÅLIG STÄMNING

Glupsk igelkott konfronterar läsarna med frågan ”Vart tar igelkotten vägen?”. När allvaret lagt sig fokuseras på semester i andra länder med ”bad, bingo och bordtennis”. Vi får också hälsa på hos musikerfamiljen Norlin, som har ett tydligt budskap: ”Störst är kärleken till Gud och nästan.” Exakt så. Efter norlinarna kommer mode, ett exotiskt besök på Bastedalens Kinapark utanför Askersund och den populära ”Fråga ICA”. Där undrar signaturen ”Älsklingsfilten” om hen kan tvätta sin ullfilt hemma i maskinen. Svar ja, ”om maskinen har ullprogram”. I detta tjocka nummer tar man även itu med problemet att det ”bolmas i bussarna”. En prenumeration kostar 36:50 för helåret. 22 kronor för halva.

#4, 1984 (48 SID): WASSBERG SNOR FOKUS

Är Thomas Wassberg på väg mot guld i Sarajevo? (Ja, det var han). Det här året är ICA officiell olympisk sponsor, vilket märks redan på omslaget med ett 100-klubben-emblem och alltså skidlegendaren Wassberg. Bortom OS-yran bjuds vi även på täta sidor med tips på tulpanuppsättningar, hur man pimplar abborre, hur man bygger en fönsterbräda, inredningsreportage och inte minst en värmepumpsspecial. Vi får också en sorts guide till gymnasieskolan där det berättas om den helt nya ettåriga utbildningen i pälsdjursproduktion. Där lär sig eleverna hur man tanar, det vill säga hur man spänner upp minkskinnet på en träskiva för torkning. Det är trots allt 80-tal och vad vore väl bättre än en genomgång av vilka banker som är mest fördelaktiga. Det visar sig att SEB lämnade 8,5 procent i ränta på lönekonto. Det var tider det. Prenumerationspriset har dragit i väg. 145 kronor för ett helt år. Men så var också upplagan hela 611 908 exemplar.

#23–24 (DUBBELNUMMER), 1993, (56 SID): RANELID GÖR ENTRÉ – OCH LITE OM DIARRÉ

Dubbelnumret bjuder på ett ganska rörigt omslag föreställande en hund och en katt som ser missnöjda ut (fanns det verkligen inga omslagsalternativ, undrar undertecknad). Djurfrågor återkommer i tidningen tillsammans med ett porträtt på en motorcyklande präst, en köksguide med måttsatser och tips på hur man lagar mat på båten. Och så gör Björn Ranelid entré, ”en ordsnidare som säger vad han tycker”. Magen är åter i rampljuset när vi får lära oss hur man förebygger diarré. Att prenumerera kostar numera 379 kronor för ett helår.

#1–2 (DUBBELNUMMER), 2000: LUFTIGT OCH LÄTT – OCH INTERNET

”Sveriges största veckotidning” hälsar Gott nytt årtusende. I detta millennium är layouten luftigare, på gränsen till klen faktiskt. Resor och fest tar emot oss i detta nummer där vi även får möta Inga-Britt Ahlenius. Kuriren är i övrigt sig lik. Den är dock mer drömmande och pekar inte med fingret på samma sätt som tidigare. Att ICA tillhör framtiden stärks genom en liten detalj i redaktionsrutan: http://hemma.net. Priset på en prenumeration är 697 kronor för ett helår.

#8, 2017 (60 SID): FRÄSCH BEKANTING MED NÅGOT FÖR MÅNGA

ICA-kuriren är i dag ett lika nyttigt magasin som det var för 75 år sedan. De tydliga råden har ersatts av inspiration och kunskap. Beståndsdelarna är i praktiken desamma som de alltid varit. Men eftersom man alltid haft örat mot rälsen och lyssnat på sina läsare har man lyckats modernisera magasinet utan att släppa på trovärdigheten. Grattis ICA till ett sällsynt lyckat magasin! Att prenumerera kostar 1 089 kronor för ett helår. Men du kan såklart även ta del av innehållet på Facebook, Instagram och Twitter.