ICA Supermarket
Globen

Globen (Ericssons Globe), världens största sfäriska byggnad och vår nationella arena för ishockey, syns på långt håll i Stockholm. Som ett stort, vitt klot ligger den där i stadsdelen Johanneshov och runt arenan finns ett stort populärt shoppingområde – och en matbutik, ICA Supermarket Globen.

Göran Andersson t.v. Handlare ICA-Globen.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA, Centralt

Motiv-ID: DA1900-10520-ICA006685

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1991-01-01

Tidpunkt år till: 1991-01-01

Sökord: Handlare

Bildtext: Göran Andersson t.v. Handlare ICA-Globen.

Beskrivning: Göran Andersson t.v. Handlare ICA-Globen.

En tidig höstdag 2009 har jag stämt träff med Göran Andersson, butikens ICA-handare. I drygt tjugo år har han levt med butiken, och jag är nyfiken. Jag hittar honom i ett minimalt utrymme strax innanför entrén.

Före intervjun och strax innan kunderna strömmar till, gör vi en rundvandring. Det är en luftig butik med breda gångar och låga gondoler, som ger god översikt över frukt och grönsaker. Färgprakten är påtaglig, några av de anställda har varit här redan klockan sex för att duka fram denna ”every day story”.

Det här är en utpräglad färskvarubutik. Här finns både färdigpackat och manuellt kött. ”Vi gör vissa punktsatsningar , t.ex. oljor och vinäger … på hälsokost och på det ekologiska.” Här finns också en avdelning med rubriken ”All världens mat”, som Göran började med redan för femton år sedan.

Vi var först av alla, och de första månaderna var kunderna vilsna byggarbetare.

På ett av områdets många caféer berättar Göran om sina år med butiken, en succéhistoria som för drygt tjugo år sedan började i en brant uppförsbacke.

Görans föräldrar var båda handlare med varsin butik, så han gjorde sitt yrkesval tidigt, blev ICA-handlare redan 1984, efter praktikår hos föräldrarna och givetvis kurser hos ICA. Då var han 28 år gammal.

I mitten på 80-talet hade man också börjat planera Globen-området, och ICA förberedde en butik i området och valde också ut platsen. Många tillfrågades om att leda butiken, men Göran blev den som sa ja!

I april 1989 öppnade Globen Arena och ICA öppnade samtidigt. Själva centret öppnades först i augusti. ”Vi var först av alla, och de första månaderna var kunderna vilsna byggarbetare.” När Påven Johannes Paulus II firade mässa i Globen i juni 1989 ”var det inte många kronor i kassan”.

Det skulle bli många svåra och slitsamma år. Först efter sju år var Göran skuldfri, och han har sedan dess ofta fått svara på frågan: ”Hur orkade du?” Svaret har varit att han aldrig riktigt förstod hur illa det var.

HÅRT SLIT GAV FRAMGÅNG

Efter de slitsamma åren har nu Göran och hans personal skapat en framgångsrik mataffär, och han är, trots allt, tacksam att ICA gav honom denna chans att driva en ny, stor butik. Det speciella med butiken idag är just att den ligger vid denna arena och att många dras till området.

Idag arbetar cirka 70 personer, varav hälften på heltid i butiken. Det finns också en ledningsgrupp på tre personer, en butikschef, en personalansvarig och en kontorist.
De flesta kunderna är de som jobbar på kontoren här i området, få av kunderna är närboende. Det är mest små hushåll och ofta bilburna.

Göran har inte bara hunnit med att bygga upp butiken. Han har också varit engagerad i ICAs disktrikstyrelse. ”När man är på hugget, och när man har något att tillföra, då ska man vara med. Med tiden ska man lämna till andra. I ICAs styrelser ska folk ’rulla runt’ lite. Det är viktig att det är olika männniskor som är med.”

Idag är Göran med i Stockholms livsmedehandlareförenings styrelse. Man ordnar klubbdagar med olika teman. Detta är viktigt, då ”man kan känna sig ensam som handlare.”

FRAMTIDEN

”Med lite distans har det dock varit goda år”, säger Göran ”Jag är glad över mitt yrkesval. Samtidigt har jag inget att jämföra med. Om jag skulle leva om mitt liv skulle jag nog vara ICA-handlare igen. Jag skrattar mycket. Det är mycket glädje.” Han är stolt över det han åstadkommit, att kunder och personal gillar butiken.