Historien om
www.ica.se

Inget vi håller på med inom ICA

Våren 1994 fick vi de första kontakterna med internet i skrapan vid Odenplan, där ICAs huvudkontor då låg inrymt. Fenomenet hade uppmärksammats i pressen och i augusti hade Algonet kommit med internetuppkopplingar för privatpersoner.

Det kan väl vara förlåtet att nu berätta vad svaret från it-chefen blev när vi undrade om någon på hans avdelning höll på med det nya mediet: ”Internet är en lekstuga. Det håller vi inte på med inom ICA.” Då förstod vi att vi måste börja på egen hand.

Den 25 november 1994 fick ICA sin första officiella anslutning. Ett abonnemang med en timmas uppkoppling via modem per dag kostade 250 kr i månaden. En nyhet var att man kunde vara uppkopplad vid vilken tid som helst på dygnet.

Den 8 juni 1995 registrerades ica.se-domänen. Det fanns då tre subdomäner, bl.a. ICA-förlaget som hade registrerat sin underdomän några månader tidigare. Björn Eriksen, Sveriges enväldige domändiktator, gav vid en telefonkontakt – det gick på den tiden – det korthuggna svaret: ”Jag har väntat på er.”

Upptäckariver

Under 1995 ägnades tiden till att upptäcka internet och vad andra matföretag hade på sina sidor. Det fanns mycket få svenska sidor över huvud taget.

I augusti började vi skissa på vad ICA på nätet skulle kunna innebära. Vi arbetade med vår första webb-byrå. Ett problem var att så få personer i företaget hade någon uppfattning om vad internet innebar. Det gjorde det svårt att föra dialog om innehållet. Utvecklingen hämmades också av att vi inte kunde få något it-stöd i företaget, utan blev hänvisade till ett webbhotell, där vi i maj 1996 skaffade en egen webbserver.

Vid en konferens i Gottröra under hösten med avdelningarna för information, marknad och kundkort spikades innehållet. Nu kunde arbetet börja på allvar.

Första sidan

Sommaren 1996 fick vi allt fler frågor om ICA fanns på internet. Vi förstod att vi måste synas på något sätt. Den 29 augusti gick den första webbsidan ut på nätet. Det var en så kallad ”under construction-sida”, men det ansågs pinsamt och vi la därför in något mer för att dölja detta. Sidan innehöll ett tiotal ICA-länkar och något nytt: ett kontaktformulär där vi uppmanade folk att skicka e-post och tala om vad de förväntade sig av våra sidor. Det kom mängder med svar, flera med kreativa förslag som inte var tekniskt möjliga att realisera förrän flera år senare.

INNEHÅLLET VÄXER FRAM

I september kopplade vi in ICA Provkök för att ansvara för matdelarna. Från marknadsavdelningen fick vi ta över ett projekt ursprungligen avsett för butik: Barnens skafferi, som innehöll mat, recept och tips för barn. Olika designförslag togs fram.

I projektplanen fanns: Kundkontakt, EMV-kuponger, Skola, Miljö, Om ICA, TV4-kockarna, ICA Kundkort, Barnens skafferi, Fem om dan, Övriga ICA-företag.

NY WEBB-BYRÅ

Hösten 1996 bytte vi webb-byrå. Snart visade det sig att denna välrenommerade byrå inte räckte till. I början av 1997 avbröt vi samarbetet tvärt. Det var nu bara några månader kvar till lansering. Out There Communications (OT) fick ta över ett påbörjat arbete. De visade sig direkt mycket kapabla och hade de stora resurser som vi behövde.

Den 16 april 1997 publicerades ICAs första riktiga webbsidor. Något försenat och under födslovåndor, men ungefär som planerat.

NY DESIGN EFTER ETT HALVÅR

Under våren och sommaren fick vi tid att hämta andan och bygga vidare. Redan under hösten fick sidan en ny design, bättre struktur och mer innehåll. ICA Provkök blev en allt viktigare partner. Nya funktioner kom till som tidningen Buffé, spel, handlarporträtt, presskontakt, omröstningar, annonser, butikssök m.m. Etikettmaskinen uppfanns och finns fortfarande kvar. Under de följande åren byggdes sidorna ut mer och mer. 1998 blev Barnens Skafferi Guldäggsnominerat. Vid jul samma år genomfördes chat med ICA Provkök om julmat.

Efter några år blev det allt tydligare att ica.se var en marknadsföringswebb. Det blev allt mer komplicerat att driva den från informationsavdelningen och under 1999 överfördes ica.se till marknadsavdelningen. Därmed började ett nytt kapitel för ica.se.