Carlssons i
Finnerödja

Kanske är det svenskarnas sommarfavorit jordgubbar som Finnerödja är mest känt för. Odlingarna, de tusentals säsongsarbetande flickorna och självplocket på orten är borta sedan decennier men ännu säljs många papptråg med svenska jordgubbar som har ”Finnerödja” skrivet på sig. Idag är det dock bara ett varumärke, jordgubbarna köps upp i en vid omkrets. När man pratar med handlarna på ortens ICA-butik förstår man att stoltheten över jordgubbsodlingarna var stor när det begav sig. På orten fanns bland annat en stor återkommande fest, Miss Jordgubbe. Där man kunde få uppleva såväl kvinnlig fägring, musikframträdanden av storheter som Jerry Williams, pardans som ”riktiga slagsmål”.

FJÄRDE GENERATIONENS HANDLARE

Nuvarande handlarna Jesper och hans mamma Christina driver Finnerödjas ICA Nära butik, som går under namnet ”Carlssons” i folkmun som har anor ända sedan 1910. Jespers morfars far Johan Carlsson arbetade då som förman på en frökläckningsanstalt, vilket är en verksamhet som utvinner och sorterar frön ur bland annat kottar. Johan beslutade sig för att pröva lyckan på köttmarknaden och öppnade affär i huset mitt över gatan från den nuvarande affären.

Vi ägnar oss inte åt utförsäljning, saker kommer igen förr eller senare, allt går att sälja om man väntar tillräckligt länge.

Jesper Carlsson, fjärde generationens handlare

Jesper har ett gammalt sparat dokument, ett arrendekontrakt mellan Johan Carlsson och kommunen från 1910. Johan anlade ett slakthus, åkte runt bland gårdarna i trakten och köpte upp djur, som förädlades till kött och charkuterier. Sedan rullade det på i sann lanthandelstil, man köpte in och sålde varor av alla de slag för att tillfredsställa ortens alla behov. Handel över disk ersattes mot ett snabbköp 1963.

BRANDKÅR OCH BAGERI

Genom åren har så skilda verksamheter som brandkår, bageri, taxiåkeri, försäljning av tegelpannor, jordbruksmaskiner och trädgårdsmöbler pågått under butikens tak. Butikens utbud renodlades i riktning mot en mer reguljär livsmedelsbutik på 70-talet.

År 1929 började man erbjuda kunderna leverans med butiksbuss. Det hela började med att bönderna som sålde djur till Carlsson bad honom ta med varor ut till dem när han ändå kom ut till dem för att hämta kreatur. Den första bussen var i själva verket en mindre lastbil med ett löst, träskåp man lyfte på flaket vid lastning: Detta var långt före de moderna lösflaken som lastbilar har idag. Man sålde i första hand charkvaror och bröd. Redan halv sju på morgonen anlände man till den första kunden så det gällde att börja packa tidigt på morgonen.

MÅNGA SPÅR AV GAMLA TIDER

Än idag kan man se många spår av gamla tiders verksamhet i butiken i Finnerödja. En genomsnittlig ICA Nära-butik har 5.000 artiklar till salu, Carlssons har drygt 11.000. Det är verktyg, husgeråd, julpynt, presentartiklar, tvättbrädor (!) och mycket mer som gör att butiken fortfarande känns som en gammaldags lanthandel.

I källaren finns en hel del av butikens historia bevarad. Dels finns rummet som inrymmer den numera nedlagda charktillverkningen kvar, orört. År 1938 köptes butikens första kylmaskin för att ersätta den gamla metoden att kyla med lagrad is. Den är av märket York och finns fortfarande kvar i butiken. Den spinner som en katt och fungerar felfritt om man sätter igång den.

Carlssons i Finnerödja

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA, Centralt

Motiv-ID: DA2011-484040-ICA010301

Fotograf: Eva Hildén

Tidpunkt år från: 2011-01-01

Tidpunkt år till: 2011-12-31

Land: Sverige

Sökord: Butiker

Bildtext: Carlssons i Finnerödja

Beskrivning: Samlingen ICA-memorabilia från butikens historia har ett helt rum i butikens källare.

Rökeriet där man rökte charkvaror luktar fortfarande rökverk, men av annat slag. Rummet har omvandlats till lager för tobaksvaror. I ett annat rum finns en samling av allt möjligt ur butikens historia, reklammaterial, förpackningar och internt informationsmaterial från ICA. Samlingen utgör stommen till ett förvisso litet, men ändå framtida butiksmuseum.

Omsorgen om gamla ting går igen i handlarnas säljfilosofi också: ”Vi ägnar oss inte åt utförsäljning, saker kommer igen förr eller senare, allt går att sälja om man väntar tillräckligt länge”, säger Jesper.

Utöver Jesper och hans mamma, arbetar även Jespers kusin Susanne och hennes två barn i butiken, tre generationer samtidigt alltså. Traditionen påbjuder att barnen i släkten Carlsson börjar hjälpa till tidigt på lov och lediga stunder. Christina började till exempel sin bana som ICA-handlare med att skölja tarmar till korvtillverkning.

LÅNGLIVADE CHARKUTERIER UNDER EGET VARUMÄRKE

I ett speciellt beredningsrum som ännu finns kvar komplett med all utrustning tillverkade man alltså egna charkuterier i form av fläskkorv, medisterkorv, kalvsylta, bitsylta, falukorv, leverpastej och ärtsoppa fram till 2001, då kraven för kötthantering skärptes. 1966 lanserade butiken till och med en korv under eget ett eget varumärke: TIVEDSKORV. Det var brodern till nuvarande handlaren Christina, Kenneth Carlsson, som var ansvarig för chark- och bageriverksamheten.

Än idag har man en manuell köttdisk och där maler man egen köttfärs, och fortfarande säljer man även en del egenhändigt bakade bakverk, bland annat den unika bakelsen Jordgubbssemlan, ett slags syndigt möte mellan ett wienerbröd, en semla och några skivade jordgubbar.

KRITA PÅ 90-TALET

Kontobok, alltså boken man skrev upp skuld för kunder som handlade på krita, höll man vid liv ända in på 1990-talet, då ICAs datoriserade kassasystem Budica infördes i butiken. Checkar har man tills helt nyligen accepterat då det fanns en kund som envisades med detta betalningsmedel.

ARKITEKTEN FICK HUVUDVÄRK

Det ursprungliga slakthuset från 1928 finns kvar bredvid butiken, och används idag som lager. Själva butiksbyggnaden är tillbyggd 13 gånger, det ursprungliga tegelhuset från 1932 har vuxit ut gradvis och man kan följa butikens historiska utveckling nästan som årsringar i form av tillbyggnader i olika material och färg. Med ett skratt berättar Jesper att senast en arkitekt tillfrågades att räkna på en ny tillbyggnad fick han en sur och frustrerad motfråga, ”ska ni inte sätta ett stort tak över hela tomten på en gång den här gången?”