Bror
Andersson

Att en handlare äger två, eller tre butiker är inte helt ovanligt. Några få har dock kommit att bilda regelrätta butikskedjor anslutna till ICA. Bland dessa framträder Bror Andersson i Stockholm – en ytterst innovativ och framgångsrik handlare som skapade många nyetableringar och även arbetade aktivt inom ICA-rörelsen som ICA Essves ordförande 1957–76 och som ordförande för hela ICA 1976–80. Den osignerade artikeln är hämtad ur ICA-tidningen 1968:8.

BEA-LIVS 25 ÅR I LÖRDAGS!

I lördags fyllde BeA-Livs i Stockholm 25 år. [—] Mannen bakom verket – direktör Bror Andersson – kan blicka tillbaka på en nära nog hektisk utvecklingstakt. Den första butiken på Hammarbyhöjden 1943 har blivit tolv över hela Stockholm. Ingångsårets 300 000 har blivit 30 miljoner. Därmed toppar Bea-Livs listan över enskilda livsmedelsföretag i landet.

ICA-nyheter träffar Bror Andersson i alldeles nyinflyttade kontorslokaler vid Blekingegatan på söder i Stockholm. För övrigt i samma hus där hans sista – förlåt, senaste – butik nyligen öppnade. Och där hela den centrala paketeringsavdelningen inom kort flyttar in i rymliga lokaler. [—]

Du har under årens lopp skaffat dig ett stadgat rykte som ”spårare” i utvecklingshänseende. Paketering, självbetjäning, automater, hålkortsbutik, söndagsöppet, ackordslön är några utvecklingsfaser som du huggit in på direkt. Experimentlusta?

– Nja, snarare att jag inte får någon ro i kroppen när jag blir övertygad om att något nytt är bra. Jag kan bara inte gå och tveka i långa tider för att se om någon annan skall våga första steget. Jag tror vi 1950 var den andra eller tredje privata butiken som anammade självbetjäning. Automatanläggningen vid Götgatan kom 1960 och omnämndes ett tag som världens största automatförsäljning. Pressklipp strömmade in från både USA och Japan. Den har dessutom varit ett ekonomiskt lyckokast – i motsats till hålkortsbutiken . [—]

– Personalen spelar en väsentlig roll i förtroendesammanhang. Du basar nu över 150 personer. På fjorton ställen. Det ryktas om att Bea snurrar som en tätting mellan butiker och paketeringsavdelningar med sovsäck i baksätet …?

– Ja, det där har jag också hört och skrattar fortfarande lika hjärtligt åt. Härstammar egentligen från ett enstaka tillfälle för länge sedan då vi måste få ett snabbt klarläggande i en tråkig svinnhistoria. Men för all del – de första åren gick naturligtvis inte utan mer eller mindre dygnet-runt-jobb. Numer är jag – liksom flertalet av mina kollegor landet runt – bringad att delegera och fungera som företagsledare. Vi har en stab här på kontoret bestående av en personal- och redovisningschef, en färskvaruchef och en SP-chef [—]

– Började BeA själv med två tomma händer?

– Det låter så himla romantiskt när man säger så. Visserligen hade jag ingen ekonomisk utförsbacke att åka i. Min far var en duktig snickare. Men jag fick chansen till en egen butik efter några år som biträde och försteman i Örebro. Efter sex år som köpman där gästspelade jag en tid som försäljare hos Köpmannatjänst. En insats som nog både företaget och jag drar glömskans skyddande slöja över. [—]. Nåväl, sedan kom chansen till den lilla butiken på Hammarbyhöjden i Stockholm, 1947 startade vi ett litet bageri, 1948 kom första filialbutiken och – tja, sedan var karusellen igång och det var bara att hänga med.

BEA ÖPPNAR STORMARKNAD

Lagom till BeA-Livs 25-årsjubileum kan ICA-nyheter släppa nyheten många gått och väntat på: BeA öppnar stormarknad! I maj nästa år beräknas en enhet på totalt 4000 kvadratmeter stå byggfärdig vid T-banan ute i Svedmyra.

Fem år senare hade BeAs omsättning ytterligare fördubblats och antalet anställda var uppe i 270! ICA-tidningen kunde då berätta att Andersson bestämt sig för att överlåta fem av sina butiker på andra köpmän för att koncentrera sig på sina större enheter.

Den 1968 planerade, stormarknaden i Svedmyra är idag (2008) den enda butik som har kvar namnet Bea och den gamla loggan. Den är idag en ICA Kvantum.