Recepten
Vegetariska
kroketter
»Vegetarianismen blev mer poppis i början av 1900-talet, och kanske finns receptet med i Iduns kokbok för att det var lite trendigt. Kroketter har annars alltid varit populärt – men vill man göra det helt vegetariskt får man inte fritera i animaliskt fett, vilket var vanligast under den här tiden.«
6 pers
–
- 1 ½ dl risgryn
- 1 liter mjölk
- 2 dl champinjonspad
- 1 burk champinjoner (½ liter)
- 2 ½ msk smör (50 g)
- 2 äggulor
- salt
- vitpeppar
Till panering:
- 4 msk mjöl
- 2 ägg salt
- 2 msk matolja
- 1 kkp stötta skorpor
Till kokning:
- 1 kg flottyr
Till garnering:
- 1 saladshuvud
- 2–3 tomater
Beredning: Risgrynen sköljas, skållas i hett vatten och kokas i mjölken och champinjonspadet till en tjock gröt, som genast passeras. Champinjonerna skäras i tärningar och fräsas i smöret tills det blir klart, de röras då i gröten jämte de uppvispade äggulorna. Massan avsmakas med kryddorna. Kroketterna formas avlånga. De garneras med salad och tomatklyftor och serveras som mellanrätt med färska eller konserverade ärtor.
Ur Iduns kokbok, av Elisabeth Östman.