Recepten
Persikor
Othello
»Persikor importerades från Sydeuropa och var nog extra fint att bjuda på när man hade middag. I dag är vi vana vid färsk frukt, men
förr behövde man konservera om man skulle ha frukt även under vintern. Att man har potatismjöl i sockerkakssmeten är inget konstigt, det har man i tårtbottnar för att göra dem luftigare.«
6 pers
–
- 6 persikor, konserverade eller färska, kokta
Sockerkaka:
- 115 g smör
- 1 1/2 ägg
- 90 g socker
- 30 g vetemjöl
- 70 g potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Till formen:
- smör, stötta siktade skorpor
Sockerlag:
- 2 dl vatten
- 2 hg socker
- arrak eller rom
Vaniljkräm:
- 1 ägg
- 1 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk potatismjöl
- 2 dl gräddmjölk
Till garnering:
- 2–3 dl tjock grädde
- blockchoklad
Beredning: Sockerkaka: Smörj och brödbeströ en avlång form eller långpanna. Rör smöret vitt och poröst. Vispa samman ägg och socker och rör ned det i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och sätt till detta. Slå smeten i formen eller pannan och grädda kakan i svag ugnsvärme. När kakan är färdig så stjälp upp den och låt den kallna. Är kakan gräddad i brödform skär den i ej för tunna skivor. Tag med ringmått ut kakor; är kakan gräddad i långpanna, tag på den platta kakan ut runda kakor.
Sockerlag: Koka socker och vatten till en tjock sockerlag. Låt den kallna och smaksätt den med arrak eller rom.
Vaniljkräm: Blanda samman alla ingredienserna. Sjud krä- men tjock under vispning. Vispa krämen kall. Dränk i sockerkaksskivorna med sockerlagen. Lägg på varje sockerkaksskiva litet vaniljkräm och på den en persika. Spritsa tjock vispad grädde runt kanterna och strö på flisad blockchoklad.
Ur Hakons kokbok.