Nyheter i
sortimentet 1980

En av våra vanligare ostar, betraktades i Praktiskt Butiksarbete nr 4, år 1980 ännu som en exotisk nykomling, tillverkad i Danmark eller Österrike, men med ett förflutet i Östeuropa. Grekland nämns inte alls …

FÊTA – NYHET FÖR SVERIGE

En för Sveriges del relativt ny ostsort är Fêta, som härstammar från Östeuropa, där den tillverkas av fårmjölk. Den ost vi importerar från bl.a. Danmark och Österrike görs dock av pastöriserad komjölk.

Fêta är en färskost som direkt efter tillverkningen läggs i saltlake. Smaken är något syrlig. Konsistensen är ”kort”, vilket gör att osten lätt går att smula ner i sallader – fêtans huvudsakliga användningsområde.

Förutom i stora block för manuell försäljning finns numera fêta-ost även i konsumentförpackningar. Den danska osten på bilden väger 227 gram och är förpackad i en tät plastburk. En österrikisk variant i 200 grams aluminiumfolieförpackning har nyligen introducerats i Sverige. Båda typerna har oöppnade mycket lång hållbarhet. Öppnad bör fêtan förvaras i sin saltlag. Om osten är för salt kan den läggas en stund i kallt vatten.

Bröd i lösvikt torde av de flesta idag betraktas som en självklarhet i sortimentet. Det har dock funnits perioder när detta inte alls gick för sig, enligt en lag som först avskaffades år 1980. Allt enligt Praktiskt Butiksarbete nr 5, samma år:

BRÖD I LÖSVIKT

Från och med januari i år är det enligt ett meddelande från Livsmedelsverket tillåtet att sälja bröd i lösvikt med självbetjäning.

Livsmedelsverket ställer dock vissa krav på hanteringen, se nedan! Då kraven ändå måste anses rimliga att uppfylla, får butikerna här ett utmärkt tillfälle att skapa ökat intresse kring brödet.

PB har besökt några butiker med erfarenhet av lösviktsförsäljning av bröd. Och alla är eniga om att man nu säljer mer. Inte bara av bröd i lösvikt, utan även av övrigt bröd.

BRÖDAUTOMAT

Den här typen av genomskinlig plastbehållare, med lucka för öppningen och en brödtång som hänger i en kedja, tillhandahålls bl.a. av Skogaholms Bröd. På luckan finns en uppmaning till kunderna att använda tången.