Matbutiker i
Jonas Gardells romaner

Jonas Gardell är en samtidsskildrare med säker blick för vardagens detaljer och det är då inte konstigt att också livsmedelsbutikerna kommer med i miljön. Mat behöver alla – även de misslyckade, de utstötta och de annorlunda som ibland möter oss i Gardells texter. Dessutom kan ett inköp berätta en hel del om den som handlar.

Pia ”skulle bara handla yoghurt”, heter det i Präriehundarna från 1987, ”men ICA hade extrapris på ostbågar, messmör, korv och clementiner. Dessutom blev det ett par burkar soppa och en Mjölk-choko. Sextiofem kronor – och då glömde hon ändå youghurten.”

STRECKKODER OCH KÖER

I boken Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter från 1998 har makarna Anna och Håkan skilda inställningar till sin butik. Anna grips av dåligt samvete när hon läser anslaget om att ”kunderna ombedes lägga alla varorna i rad på bandet med streckkoden åt höger och uppåt – om inte är det kundernas fel att kassörskorna får förslitningsskador i armar och axlar”. När hon vänder varorna rätt tar det för lång tid och kön bakom henne växer. Det känns som om hela kön ”hatar henne. De blänger uttryckslöst på henne. […] De vill att hon ska dö.”

SJÄLVUPPLEVT?

Situationen påminner starkt om en text ur Gardells eget liv som han återgett som sin ”dagbok” på webben år 2008. Där tappar Jonas sitt ICA-kort när han ska betala, varpå det trillar ner i en springa där man inte kan få tag i det. ”Jag försökte le urskuldande mot kön som väntade. Ingen log tillbaka. Samtliga därinne ville att jag skulle dö.”

Porträttbild Jonas Gardell

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Förlaget AB

Motiv-ID: DA1900-10394-ICA006656

Fotograf: Okänd

Sökord: Övriga personer

Bildtext: Porträttbild Jonas Gardell

KÄNSLAN AV ATT VARA BEDRAGEN

Medan Gardell själv och hans skapelse Anna gör sitt bästa för att vara till lags visar Annas man Håkan upp en helt annan inställning. Han misstänker handlaren för att vilja förnedra honom när han ber om legitimation eller debiterar två kronor vid kortköp. Håkans liv går ut på ”att leta så långt bak i mjölkdisken som möjligt för att hitta en mjölkförpackning med en dag bättre bästföre-datum, och då har man överlistat den lokala ICA-handlaren.”

VARDAGEN ELLER DÖDEN

För andra kan kontakten med dagligvaruhandeln rent av vara det som håller dem kvar vid livet och bjuder på en sista rest av mening. Sjuttioåriga Maria i Frestelsernas berg från 1995 släpar ”sin ICA-kasse hem” för valet ”står inte mellan fiskgratäng och fiskgratäng. / Valet står mellan fiskgratäng och avgrund.” Vardagens sysslor håller ångesten i schack.

EXTRAPRISER OCH RABATTKUPONGER

I Gardells böcker finns också Konsum, Vivo och förstås Solveigs Livs (i En komikers uppväxt från 1992) där familjen Lindström får handla på krita. Ibland handlar det om banaliteter och småaktighet. Håkan i Så går en dag … blir rasande när Anna köpt för dyr isbergssallad och när han själv köper ”köttfärs på Ica – extrapris 44:50” och sedan upptäckt att Vivo ”skyltade med köttfärs för 39:90” kan han ”inte glädja sig åt något mer den dagen”. Den kommersiella vänligheten, skildrad med mild ironi, kan inte hjälpa upp deras relation, även om Anna gör så gott hon kan. Lyxräkorna kommer Håkan ”att vara nöjd med. Anna har använt blå kupong och fått fem kronors rabatt. Deras lokala Ica-handlare önskar dem alla ett riktigt gott nytt Ica-år.”

Trygghet gör kanske heller ingen lycklig, men när Anna tänker efter vilket ”bra liv” hon egentligen har finns ”det lokala Ica” med i uppräkningen. Gardell ser med ömhet på människorna och det som är viktigt för dem. ”Gråtung himmel över Sverige. […] Denna vecka gäller blå rabattkuponger på Ica. Nästa vecka gäller gula.”