Recepten
Köttpaté med
skinka
»Det känns faktiskt inte så mysigt att laga mat från grunden i plastburkar i en mikrovågsugn, men som rätt blev patén rätt okej ändå. På 80-talet trodde jag att mikron skulle bli större än den till slut blev, konstigt att det bara rann ut i sanden trots alla kokböcker och recept.«
4–6 port
–
- 1 liten gul lök
- 1–2 vitlöksklyftor
- 400 g köttfärs
- 2 krm svartpeppar
- 1/2 krm malda nejlikor
- 2 krm salt
- 1 ½ msk vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 150–200 g rökt skinka
- ca 10 st pimientofyllda oliver
- rosépeppar, kryddgrönt
Beredning
- Finhacka lök och vitlök.
- Blanda samman i en skål köttfärs, lök, kryddor, salt och mjöl.
- Vispa samman äggen med crème fraiche och rör ner färsen. Arbeta till en smidig färssmet.
- Skär skinkan i strimlor och skiva oliverna.
- Täck bottnen på en avlång form med rundade hörn med olivskivorna. Häll på 1/3 av färsen, strö över hälften av skinkan, sedan färs, resten av skinkan och överst färs. Jämna till och täck med t ex mikrofilm. Tillaga på full effekt 10–12 min.
- Låt patén kallna i formen. Stjälp upp den och garnera med rosépeppar och en kvist kryddgrönt.
Tvivlarens bedömning: Mycket god. Svår att skära i skivor, men det kanske berodde på att den var för varm. Imponerande snabbt gick det!
Ur boken Mikrougnsmat – Glad i mat nr 2, 1987