kalasåret –
ett firande med drag

Jubileumsåret innehöll inte bara historieberättande och framtidsspaningar. Självklart blev det även en rejäl dos kalasande för handlare och medarbetare. (Och ett rejält tårtkalas för kunderna.)  ICA Dagen den 10 maj i Stockholm blev startskottet på en firarturné för medarbetare som sedan fortsatte till Helsingborg och Göteborg. Anne-Christine Karlkvist berättar om arbetet bakom evenemangen.

Anne-Christine Karlkvist, projektledare på ICA, är troligen mest känd under namnet Skrållan. Tillsammans med sitt team ledde hon arbetet med ICA Dagen och de medarbetarfester som hölls i Stockholm, Helsingborg och Göteborg. Med snart ett års distans till dagarna i maj har hon börjat inse vad det var de egentligen uträttade:

– Det var ett intensivt år, man får nästan nypa sig i armen för att förstå att vi lyckades genomföra allt.

Skrållan och hennes ICA-grupp var med och pitchade på uppdraget mot utomstående byråer, och deras idé höll hela vägen till genomförande.

Eventgänget bestod av bl a Eva Nelsén, Ulrika Gogull och...

Motiv-ID: Eventgänget

Bildtext: Eventgänget bestod av bl a Eva Nelsén, Ulrika Gogull och Skrållan Karlkvist.

Arbetet började redan 2014 och till ICA Dagen på Friends Arena i Stockholm 2016 kom ett första bevis på deras idé i form av det Initiativoli som byggdes.

– Det var då vi drog i gång Vägen till 100, bland annat genom att ta in ett stort pariserhjul på Friends, säger Skrållan.

Det var ett intensivt år, man får nästan nypa sig i armen för att förstå att vi lyckades genomföra allt. – Anne-Christine ”Skrållan” Karlkvist

Men 100-årsfirandet var förstås huvudnumret i planeringen. I och med ICA Dagen på Globenområdet, som precis som andra år inleddes med årsstämma för ICA-handlarnas förbund – där Peter Berlin avgick och avtackades som ordförande och Magnus Moberg tillträdde, blev de stora planerna offentliga. Samarbetspartners, folk inom organisationen, handlare och tjänstemän var först inbjudna att bland annat vara med på Framtidsmötet, ett eftermiddagsseminarium lett av Jesper Rönndahl som utgick från den framtidsrapport som ICA arbetade fram inför jubileet (här kan du läsa mer om den). Därefter promenerade gästerna till Tele2 där de gick genom en reklamtunnel.

– I tunneln hade vi satt upp 52 tv-skärmar som visade ICA-reklam från 1917 och framåt, säger Skrållan.

Väl inne på Tele2 Arenas inneplan möttes publiken av en specialbyggd ICA-park.  Men innan man släpptes in i parken fick publiken bänka sig för en specialskriven ICA-revy, med nyskrivna låtar till scener ur ICAs historia. Revyn producerades av Anne-Christine ”Skrållan” Karlkvist och Robban Stopp. För regi stod Hans Marklund, koreografi PM Andersson och Emilia Sandqvist och scenografi Mats Arrhénborg. På scenen medverkade Monica & ICAnder, sex skådespelare, tio dansare, fem musikalartister, en häst med vagn, en veteranlastbil samt en paradorkester på 30 personer.

ICA Parken bestod av fyra områden med var sina scener: en lanthandel som gav en inblick första delen av ICAs historia, en 60-talsmiljö med fokus på matlagning och den tidens sortiment, en avdelning för samhällsengagemang där bland andra Pär Johansson och Glada Hudik-teatern fanns samt en framtidsscen med miljö- och framtidsfokus.

– Skådespelare anlitades för att agera i de olika miljöerna, till exempel var Johannes Brost med, det blev ett av hans sista framträdanden. Alla scenerna spelade samtidigt med specialskrivna akter och sånger. Det hela leddes av Mats Randér och Sofia Wistam.

Senare den 10 maj bjöds gästerna på en femrättersmiddag, skapad av Leif Grönlund och hans kockar.

David Stenmarck, artisten Martin Stenmarcks bror, hade producerat den stora showen där förutom Martin även Loa Falkman, Danny Saucedo, Fernando Fuentes, Maria Franzén och Alcazar uppträdde.

Firandet tog inte slut förrän sent på natten, efter efterfesten.

– På efterfesten hade vi fyra barer som representerade fyra olika decennier med tidsenliga drinkar: 20-talet, 50-talet, 80-talet och en framtidsbar.

Men firandet var inte slut i och med det. Under torsdag, fredag och lördag samma vecka kördes medarbetarfester för tjänstemän, lagerarbetare och personal från Apotek Hjärtat. 10 000 var inbjudna och drygt 6 000 var med på festerna. Loa och Danny var inte med och gästerna fick nu trerättersmiddag, men annars var det samma program som tidigare.

– Veckan därpå tog vi med oss allt till Helsingborg för två festdagar, fredag och lördag, med invigningsshowen på Helsingborg Arena och middag i ishallen. Första helgen i juni hade vi förflyttat oss till Svenska Mässan i Göteborg och byggde upp allt där. Allt fraktades i tio lastbilar, och sammanlagt var 140 personer inblandade som byggare, chaufförer, artister och liknande, säger Skrållan.

– Det blev fantastiska tillställningar och jag är så stolt att vi bjöd in alla att vara med och fira! Och att vi gav alla medarbetare samma upplevelse.


Butikshjältarna firade hela året

Under jubileumsåret ordnade många av butikerna fester för sina anställda. Totalt blev det cirka 30 olika fester runtom i landet, på de flesta ställen firade flera butiker ihop i området eller i regionen. Totalt firade 20 000 medarbetare i butik.

Butikerna gavs möjligheter att sätta 100-känsla på firandet med dekor och annat, men innehållet fick de själva styra över. ICA Maxi butikerna i Södra Sverige gick till exempel ihop och gjorde en rejäl arenashow med bland annat Carola Häggkvist som artist – under två kvällar sålde de dessutom biljetter till sina kunder.