Relationen till kunden
ICAs
amerikaresor
Då ICA-förlaget vintern 1961/62 inledde samarbete med det nybildade Fritidsresor, var huvudkonceptet charterresor till solkusten. Men den första resan i gemensam regi gick västerut, till Amerika. Man satsade på s.k. släktresor till det gamla utvandrarlandet, då resenärerna – d.v.s. ICA-kurirens läsare – gavs möjlighet att besöka ättlingar till emigrerade släktingar. Den populära reseidén, som var förekommande hos flera researrangörer, hade varit ett återkommande inslag i ICA-kurirens reseverksamhet under många år och fortsatte in i nystarten med Fritidsresor.
RESEBERÄTTELSER I ICA-KURIREN
Fru Ingeborg Lingegård från Gotland och hennes man var en av de många läsare som under våren 1962 tog chansen att för första gången resa över Atlanten. Senare samma år kunde man läsa fru Lingegårds reseberättelse i ICA-kuriren, där hon entusiastiskt beskrev resan.
Amerikaresorna inleddes med avskedskaffe på Park Aveny Hotel i Göteborg, där resenärerna under trivsamma former fick möjlighet att bekanta sig med varandra och tillsammans utbyta tankar inför den förestående resan. Fru Lingegård berättar:
Det var inte bara detta vad vi skulle få se under resan och hur vi skulle bo som var det väsentliga. Allas intressen var så helt inriktade på mötet med kära anförvanter och vänner som du skulle besöka och i en del fall aldrig sett.
ICA-CHOKLAD OCH SIGHTSEEING
Inför den långa flygresan fick varje resenär som färdkost med sig en eller ett par kartonger med choklad från ICAs chokladfabrik Svea, säkerligen en populär gest. Fru Lingegård beskriver hur de efter två mellanlandningar äntligen anlände till världsstaden New York, en imponerande stor metropol där man stannade ett par dagar. Utrymme fanns för både egna promenader och en ordentlig sightseeing, då man närmare kunde beskåda stadens sevärdheter.
Därefter företogs en tre dagar lång bussresa till Niagarafallen. Fru Lingegård berättar att dimman låg tät när man sent på kvällen anlände till fallen, men att man i ett strålande solsken dagen efter kunde imponeras av de mäktiga vattenmassorna som dånande kastade sig utför stupen.
AMERIKASVENSKAR
Höjdpunkten för den månadslånga resan till Amerika var emellertid mötet med ”amerikasvenskarna”. Med buss reste man till Chicago, där de väntande släktingarna tog emot, och några veckors egen vistelse med dessa väntade. Efter de gångna veckorna samlades man åter i New York för hemresa till Sverige.
TILL USA MED FARTYG
ICA-kuriren tog också fasta på det gamla sättet att färdas till Amerika – med båt! Sommaren 1963 erbjöds en ”de luxe-variant” av resan med m/s Gripsholm som färdmedel över Atlanten. I åtta dygn vistades man i en ”lagom luxuös miljö med bekväma hytter, god mat, förstaklassig betjäning och allehanda förströelser”. De efterföljande arrangemangen var i det närmaste motsvarande vad som ovan beskrivits, men resenärerna hade nu möjlighet att stanna och bo hos sina släktingar i hela två månader, innan man åter samlades i New York för att ta båten hem.
ICA-kurirens Amerikaresor var enormt populära under flera år, och efterfrågan var ibland så stor att man sågs nödgade att boka in passagerare på reguljära flyg eller chartra ett extra plan. För de flesta resenärer var detta en stor upplevelse, och de fanns de som gjorde om resan flera gånger under årens lopp.