ICA-kurirens stora
kakbak

År 1965 genomfördes ”Stora kakbaket”, ICA-kurirens dittills största tävling. Inte mindre än 15.000 recept sändes in från alla landsändar. I slutet av mars detta år gick finalen av stapeln, då 21 finalister samlades i ICA Provköks lokaler för att kämpa om medaljerna. Händelserna beskrivs av Anne-Marie Gedda i ICA-kuriren nr 16/1965.

Juryn som slutgiltigt bestämde vilka som skulle få första-, andra- och tredjeprisen i de sju grupperna hade ett styvt arbete: Konkurrensen var hård! Men så mycket stod så småningom klart, att det godaste ”Stora kakbaket” bjudit på var kanelkaka, mandelbåtar, maränger, äkta potatisringar, ingefärskakor, skärgårdskakor och kaffebakelser.

Finalisterna var fantastiska! Inte ett spår av nervositet märktes. Man svarade glatt och frankt på alla frågor, och den som inte visste det förut fick nu full visshet i att bakning är roligt och att det är därför som en så stor del av våra svenska husmödrar fortfarande gladeligt ställer sig vid bakbordet där hemma.

POTATISRINGAR OCH STRUVOR

Innan tävlingen satte igång hälsade ICA-kurirens chefredaktör Gösta Ekholm och provkökets chef Asta Östenius de tävlande välkomna och önskade lycka till.

Stämningen var glad och munter från första början och det var till stor del finalisternas egen förtjänst. Ni skulle t.ex. ha hört rara fru Margith Emanuelsson, duktig lantbrukarhustru från småländska Bredaryd, demonstrera sina äkta potatisringar för uppvaktande TVfotografer. Eller sett hur snabbt och elegant prästfrun Inga Gustafsson från Öckerö bakade sin kanelkaka! Men så har hon också vanan inne – hon berättade att hon i år haft inte mindre än 300 kaffegäster i prästgården!

Ni borde också ha varit med när Edith Färdborg (som hade man och småbarn som höll tummarna för mamma hemma i Storlien) bakade sina fina kaffebakelser, och träffat äldsta finalisten, 75-åriga fru Hildur Lundkvist från Norrfjärden, som hade egen struvgryta med till baket (den har använts i generationer vid struvbak i hennes släkt). Hon förtjuste hela den församlade expertisen med sitt sätt att ringla struvsmet direkt ner i grytans flottyr och på det viset åstadkomma skönt formade kakor.

TÄVLINGSBAKANDETS AVGÖRANDE

På eftermiddagen var tävlingsbakandet över och juryns arbete började. Arbetet var omfattande; 21 sorters kakor skulle avsmakas och bedömas.

Då var det ännu en stund kvar av eftermiddagen, som de kunde ägna åt att se litet av Stockholm eller kanske åt att vila någon timme före kvällens middag på Berns. Men innan den hade juryn dagens mest arbetsamma – nu skulle finalen avgöras. Det blev flera timmars diskussioner. En sak var juryn helt enig om – det var att samtliga kakor var verkligt välsmakande, och det tycker vi är ett gott betyg åt hela finalen.

Så småningom var i alla fall juryn överens. Men resultaten hemlighölls ännu ett dygn för finalisterna. De avslöjades först vid den festliga prismiddagen på Riche på lördagseftermiddagen, då direktör Gösta Ekholm överlämnade diplom och prissumma till samtliga finalister. Och då hurrade man och gratulerade, man skrattade och kramade om varandra, tackade för gott konkurrenthumör och höll också helt med direktör Ekholm när han i sitt tal påpekade att även tredjeprisen är ytterst hedrande i den här tävlingen: Ni minns väl att inte mindre än 15.000 recept sänts in till ”Stora kakbaket”.