ICA
KortVasan
Första söndagen i mars samlas 15 000 skidåkare för att åka det traditionella vasaloppet, höjdpunkten under vasaloppsveckan. Tv-kameror är på plats och då startskottet ljuder är det kulmen av förberedelser för såväl åkare som arrangör. Men vasaloppsveckan innehåller mycket mer än så. Bland annat ICA KortVasan.
Bland alla lopp som vasaloppsveckan erbjuder är ICA KortVasan till för den stora, breda allmänheten. Och med sina 7 000 deltagare kan man säga att det är just vad den är. Men ursprungligen, då fröet till det som idag är KortVasan såddes, var arrangemanget en mer intern historia, i första hand till för personer med anknytning till ICA.
Ett lopp som växer
Vi får gå tillbaka till 1991. Då samlades 35 ICA-medarbetare för att tillsammans åka Öppet spår, som var ett eget lopp under vasaloppsveckan. Initiativet blev så uppskattat att man bestämde sig för en repris följande år.
1992 var det ett 50-tal medarbetare från butiker och ICA-företag som samlades. Loppet, som kom att kallas ICA Öppet eftersom det kördes samtidigt som Vasaloppets Öppet spår, kunde genomföras tack vare gott samarbete med vasaloppsarrangörsklubben IFK Mora. ”Vi har fått ett välvilligt bemötande från klubben, som ställt upp på enkla och okonventionella lösningar för vårt minilopp i loppet” förklarade ICA.
Att idén med ett eget ICA-lopp fann gehör hos ”ICA-folket” märks tydligt i det ständigt ökande antalet deltagare. 1993 ställde över 100 personer med ICA-anknytning upp och 1994 hade loppet över 200 åkande. Därefter har antalet deltagare ökat stadigt.
KortVasan skidar igång
Efter fem år med ICA Öppet ville man vidga satsningen. Det var dags för KortVasan att göra premiär. ICA Öppet kördes ytterligare något år men det var snart tydligt att potentialen låg i KortVasan. Loppet är ett samarbete mellan ICA och Vasaloppet och huvudsponsor är ICA Kundkort. KortVasan kan alltså uttalas på två sätt, men det rätta uttalet är när man associerar till kundkortet.
Den allra första KortVasan skidade iväg 1996. Då var det omkring 250 ICA Kortinnehavare och 50-talet ICA-medarbetare som samlades i Oxberg för att bli ivägflaggade av den legendariske längdskidåkaren och mångfaldige vasaloppsvinnaren Mora-Nisse Karlsson för att ta sig de tre milen till Mora.
Alla får vara med
KortVasan är egentligen ingen tävling utan mer en familjefest. Redan från början var syftet med ICAs eget vasalopp att ge medarbetarna möjlighet att umgås utanför de vanliga gränserna. ICAs dåvarande informationschef Anders Hallgren sammanfattar: ”Meningen med KortVasan är att deltagarna ska få en totalupplevelse med gemenskap, en lugn och sansad åkning, att det ska vara en skidfest för ung och gammal.”
Party i pastavagnen
De första åren med ICA Öppet laddade man upp med pastaparty då den sjufaldige vasaloppsvinnaren Janne Stefansson kom och pratade valla. Med KortVasan igång arrangerade ICA, tillsammans med SJ, tågresor från Malmö, Göteborg och Stockholm till Mora. Tågen gjorde flera stopp på vägen för att plocka upp glada skidresenärer. På tåget fanns det vallavagn, pastaparty och underhållning. Det berättas om en gemytlig atmosfär: ”Alla trängdes i gångarna och man hälsade på i varandras kupéer, jämförde utrustning, bytte tips och lånade grejor av varandra.” Ett par år var Tomas Wassberg med på tåget för att hjälpa till med vallan.
Kända ansikten
Genom åren har loppets flankerats av olika kändisar med anknytning till främst skidåkning. Mora-Nisse var länge starter för ICA Öppet och därefter KortVasan. Tomas Wassberg syntes inte bara i tågets vallavagn utan ställde också upp med vallahjälp vid starten, tillsammans med klubbkollegor som Janne Ottosson och Torgny Mogren från Åsarna IK.
Ett annat bekant ansikte som syntes var Leif ”Loket” Olsson. Under flera år gjordes reklam för KortVasan i 1990-talets stora lördagsunderhållning Bingolotto. Där kunde man vinna ICAs hemliga låda, innehållande biljetter till loppet. Naturligtvis var ”Loket” på plats för att heja fram ”sina” åkare.
Loppet har vuxit till ett populärt alternativ till det stora vasaloppet. Det serveras blåbärssoppa, choklad, kaffe och sportdryck vid kontrollerna. Och då siste man skidat i mål bär det av hem igen. Med samma tåg men med pubvagn istället för vallavagn.