En japan i
Norrland

»På 90-talet blev crossovermaten poppis, jag jobbade på Videgård i Stockholm under en period då och vi kunde blanda mat från fyra olika kontinenter. Ibland blev det bra, ibland blev det mer ett mischmasch. Den här rätten blir dock för söt, man får bättre balans om man drar ner på all honung och har lite mer soja.«

I det här receptet blandas svenska och japanska smaker. Proportionerna...

Motiv-ID: ica_mat022

Fotograf: Klas Sjöberg

Bildtext: I det här receptet blandas svenska och japanska smaker. Proportionerna kunde dock varit mer välavvägda, enligt kocken.

4 port

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 ½ dl honung
  • 2 ½ dl misopasta
  • ½ hönsbuljongtärning
  • 1 dl lingon
  • ½ dl socker

Beredning:

  1. Värm upp honungen försiktigt tills konsistensen blivit flytande. Blanda med misopastan.
  1. Marinera kycklingen i hälften av misohonungen. Låt stå kallt i 6–8 timmar.
  1. Koka upp 2 dl vatten tillsammans med hönsbuljongtärningen. Blanda buljongen med resten av misohonungen till en sås.
  1. Rör lingonen med socker tills sockret löst sig.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Stek filéerna ca 15 minuter mitt i ugnen, eller på spisen. Värm såsen försiktigt.
  1. Servera kycklingen med sås och lingon ovanpå. Ris och en grönsallad är gott till.

 

Ur tidningen Buffé nr 1, 1998.