Drinken
ICAnderkick

Den mångårige ICA-medarbetaren Carl-Erik Eliason från Borlänge ger nedan en intressant skildring av hur 1970-talets ICAnderträffar gick till. Vidare berättar han historien om den s.k. ICAnderkicken.

ICAnderparadens premiär, Tibro, maj 1971.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Förlaget AB

Motiv-ID: DA1900-7180-ICA003109

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1971-05-15

Tidpunkt år till: 1971-05-15

Gata: Stora Torget

Ort: Tibro

Sökord: Händelser

Bildtext: ICAnderparadens premiär, Tibro, maj 1971.

Beskrivning: ICAnderparadens premiär med Lasse Lönndahl och Towa Carson. Sponsrat av Hakonbolaget och SAAB. Paraden skall besöka 77 platser inom Hakonsområdet under sommaren t o m Kiruna den 17 juli. I jippot ingår även snabb-bingo till förmån för skolpolisverksamhete

ICANDERKAMPANJEN

På mitten av 70-talet när ICA lanserade sin kampanj för ICAnder blev detta startskottet för en reklamkampanj som fick en genomslagskraft som få kan förstå idag som ej var med på den tiden. Det blev en ”kick” för både butik och anställda på distributionscentralerna och kundernas positiva reaktion var enorm.

Förutom att vi hade ICAnderparad runt om på Hakonområdet där Lasse Lönndahl, Towa Carson och Torbjörn ”småstad” Jonsson åkte runt med ICA-lastbil och uppträdde för våra kunder blev det även träffar för ICA-köpmän och deras anställda.

INTERNA ICANDER-TRÄFFAR

Konceptet gick ut på att vi hyrde någon enkel lokal typ folkpark, bystuga eller liknande och där ordnade vi någon form av dansmusik och ibland blev det underhållning av Lasse Lönndahl, Sonja Stjernqvist, Jan Malmsjö eller eventuellt någon lokal ”stjärna”. Maten till dessa fester ordnades så att HK tagit fram en matbox (något enklare än den på flyget) och i den packade vi potatissallad, kassler m.m. (Jag tror det var Lars Jönssons som levererade potatissalladen och Norrmalms som levererade kasslern). Allt skulle göras rationellt och billigt, men festerna var enormt uppskattade och butikerna ställde upp till 100%.

PARKHALLEN NEDBRÄND

Men, 1977 hände något som höll på att ställa till problem med ICAnderfesten i Borlänge. Allt var planerat och klart och inbjudningarna hade gått ut till våra butiker där vi inbjöd till ICAnderfest i parkhallen i Borlänge. Men, tre veckor före vår planerade ICAnderfest var det en pyroman som satte eld på Parkhallen i Borlänge och allt brann ner.

Nu blev det panik och någon liknande lokal fanns ej ledig i Borlänge med omnejd. Undertecknad tog då kontakt med Hotell Brage som då var det ledande hotellet i Borlänge och det enda som hade utrymmen att klara en sådan fest. Eftersom vi knappast kunde komma med vår matbox på Brage fick jag klartecken från HK att bjuda på restaurangmat.

SPRITPROBLEM

Men, så var det problemet med dricka … På våra tidigare fester var våra ”gäster” vana med att själva ta med ”kompletterande” dricka, men detta kunde ju knappast vara aktuellt att ta med sig på en krog. Och priset på ”kompletterande” dricka var troligen i högsta laget på krogen för att det skulle tilltala gästerna.

Och det var då undertecknad fick en snilleblixt…

ICANDER KICK

Eftersom jag tidigare arbetat med varuplaceringar, upplockningar av nya ICA-butiker på Hakonsområdet så fanns det en hel del gamla kontakter. En var Anders Junesand som tidigare var ICAs kontaktperson hos Arvid Nordqvist men flyttat över till Nordman & Co som var Arvid Nordqvists spritgrossist. Jag berättade om problemet för honom och efterlyste någon form av rabatt på en drink. Han erbjöd å mig en större mängd bleckmuggar, trycka upp etiketter etc och på så sätt föddes ”ICAnder Kick”. Jag kontaktade även Pripps och fick gratis Ginger Ale och sedan var det bara att gå upp till hotell Brage och fråga vad de tyckte. De var mycket positiva till det hela och vi gjorde upp om en mindre ersättning för varje mugg som serverades till hotellet.

Så kom äntligen kvällen och festen började. Vid 22-tiden skyltade vi upp med stora skyltar i baren om ”Icander Kick, muggen på köpet” och priset var satt till 10:- eller 15:-/drinken. Att då följa kundernas reaktion var ett nöje. Först var det en och annan som köpte en drink men när de fick klart för sig att priset var så lågt som det var och att de fick muggen på köpet, började alla plötsligt beställa minst 6 muggar/person och kön till baren blev enorm.

Icanderkick, klistermärke med receptet från träffen i Borlänge 1977

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA, Centralt

Motiv-ID: DA1900-7892-ICA004037

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1977-01-01

Tidpunkt år till: 1977-01-01

Sökord: Profilmaterial

Bildtext: Icanderkick, klistermärke med receptet från träffen i Borlänge 1977

Beskrivning: Klistermärke med texten "Icanderkick, 4 cl Smirnoff, 2cl Lime, Ginger Ale, Is". Receptet togs fram till den beryktade ICAnderträffen på ett hotell i Borlänge.

KUNG I BAREN

Det blev en ICAnderfest som alla talade om många år efteråt och att muggarna sparades hemma visas av, att när jag i början av januari 2002 efterlyste prov på muggen var det inget större problem att få tag i den.

Dessutom kan jag berätta om att i många år efter vår beryktade ICAnderfest på Brage behandlades jag som ”kung” av personalen i Brages bar då de aldrig någon gång förut sålt så många drinkar på så kort tid …

Ur brev av Carl-Erik Eliason till ICA Handlarnas AB, att: Lars Engström den 7/1 2002.