Dammsugaren
ICA

Idag är dammsugaren var mans egendom. Få kan tänka sig städningen utan den. Dammsugaren har blivit en del av det svenska folkhemmet. Men på 1930-talet var dammsugaren en dyr investering som var långt ifrån var mans egendom.

Reklambroschyr om ICA-dammsugaren, 1941.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Hakon AB

Motiv-ID: DA1900-7213-ICA002679

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1941-01-01

Tidpunkt år till: 1941-01-01

Sökord: Reklam

Bildtext: Reklambroschyr om ICA-dammsugaren, 1941.

Beskrivning: Fyra sidor ur säljbroschyr om ICAs egen dammsugare, tillverkad av Electrolux. Borde vara den första eller en av de första varorna med märket ICA.

GRÖNKLÄDD MED ELEGANTA MEDAR

År 1941 introducerade de fyra inköpscentralerna (Hakonbolaget, SV, Eol och NS) en dammsugare som kort och gott fick namnet ICA. I reklamen presenterades den som ”snabbstädaren som hjälper husmor att hålla rent”. ICA-dammsugaren var en grönklädd cylindrisk apparat med fram- och bakstycke, samt medar i elegant kromat utförande. Den kostade endast 125 kronor, till skillnad mot Electrolux dammsugare, som var mycket dyrare: 225 kronor.

Första serien ICA-dammsugare omfattade 3 000 apparater. Men vem tillverkade då den billigare ICA-dammsugaren? Jo, Electrolux. Företaget producerade dammsugaren åt Inköpscentralerna i omgångar, först 1941 och sedan 1944–1951 . Totalt tillverkades tre modeller under denna tid U 116, UK 116 och UK 316. Det som skilde dem åt var motoreffekten, utvändigt såg de i princip likadana ut.

KF:S HUGIN ANTAGLIGEN FÖREBILD

För ICA var tillverkningen av dammsugare ett sätt att stärka och profilera inköpscentralerna. Men man får inte heller glömma Kooperationen, KF, i detta sammanhang. KF hade växt kraftigt under 1930-talet och startat flera egna fabriker för att få kontroll över producentledet och därmed priserna. 1939 hade KF introducerat sin egen folkdammsugare Hugin som var ett billigare alternativ till den dominerande Electroluxdammsugaren.

Därför ville nog inte ICA vara sämre än KF. Skillnaden var dock att ICA inte startade egen tillverkning utan lade ut uppdraget på Electrolux. Genom det beslutet kom ICA att hålla sig till sin kärnverksamhet, nämligen att agera inköpscentral. Från Electrolux mötte detta inget hinder, eftersom man indirekt fick de marknadsandelar som ICA-dammsugaren kunde ta.

Reklambroschyr om ICA-dammsugaren, 1941.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Hakon AB

Motiv-ID: DA1900-7214-ICA002680

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1941-01-01

Tidpunkt år till: 1941-01-01

Sökord: Reklam

Bildtext: Reklambroschyr om ICA-dammsugaren, 1941.

Beskrivning: Fyra sidor ur säljbroschyr om ICAs egen dammsugare, tillverkad av Electrolux. Annonser för dammsugaren att användas av Hakons, SV, Eol och NS.

ENDAST 8 ÅR

ICA-dammsugaren producerades under en ganska kort period, bara cirka åtta år. Ett av skälen var naturligtvis andra världskriget. På ICA-mötet i Västerås 1941 tog Direktör Harald Mörck upp att om ICA var intresserad av fortsatt tillverkning, måste man vara beredd på kriskvalitet till ett högre pris. Därför beslutade mötet avvakta till bättre tider. Det förklarar varför ICA-dammsugaren återkom först 1944. Den var en basdammsugare utan exklusiva finesser och avancerad design. Det behöll Electrolux till sina egna dammsugare. 1951 fasades dammsugaren ut ur ICA:s sortiment, förmodligen som ett led i att fokusera på kärnverksamheten – livsmedel. KF höll däremot ut med tillverkningen av sin Hugindammsugare. Men 1981 såldes verksamheten till Electrolux. I avtalet ingick att så länge KF önskar ska Electrolux tillverka en Hugindammsugare.

Så även om man köpte en ICA-dammsugare, eller efter 1982 en Hugin-dammsugare, blev hemmet i slutändan ändå ett Electrolux-hem.