Sortimentet
Dagens mat-
och varutrender
I media har man denna höst kunnat läsa om det nya, goda barkbrödet från Norrland: ”Trenden med närproducerad mat växer sig allt starkare. Senast i raden av haussade ekoprodukter är barkbrödet – bakat med surdeg … och tillverkat av tallar… lyxbarkbrödet från Örnsköldsvik innehåller bara 15 procent bark och smakar rustikt och bonnigt med en syrlig eftersmak. Precis vad en storstadsmänniska drömmer om.” (DN 12.9.10).
ICA-handlaren brukar vara lyhörd för vad som ligger i tiden. Den nämnda trenden med närproducerat är idag viktig, även om inte barkbrödet, det forna nödbrödet, sprids söder om Dalälven.
Idag är det mycket fokusering på mat, och utbudet har blivit större och kvaliteten bättre. Kockarna översvämmar tv-kanalerna, och recepten hittar vi i tidningen. Vad ska vi äta? Vad är nyttigt?
De receptförslag som numera erbjuds på butikernas hemsidor tar hänsyn till att tiden vid spisen är begränsad, kanske väljer vi färdiglagat istället.
MANUELLA DISKAR TILLBAKA
De manuella avdelningarna, som nästan försvann på 1960- och 70-talen, tycks komma tillbaka, och recept på svensk husmanskost, som ”falukorvsgryta med kålrotsfräs” finner man numera ofta på ICAs hemsidor.
En annan viktig trend är att matbutikernas förlängda öppettider. Vi är många som de senaste åren ändrat våra inköpsvanor. Idag kan det vara lika långa köer till kassorna en sen lördagseftermiddag, som tidigare på fredagarna.
Fem ICA-handlare med olika butikstyper, från Maxi till Nära, och belägna från Uppsala till Skåne, har själva berättat hur deras butiker utvecklats de sista åren, hur de ständigt planerar för framtidens alla krav.
Maxi ICA Stormarknad är Uppsalas största butik med stans största frukt- och grönt-avdelning. Man satsar på kvalitet på färskvarorna, och grundregeln är att alltid ha fräscht på hyllorna.
Här finns numera också ett eget bageri med nybakat bröd och tårtor sju dagar i veckan och en manuell fiskavdelning från tisdag till söndag.
UTPRÄGLAD FÄRSVARUBUTIK
ICA Supermarket vid Globen är en utpräglad färskvarubutik, där man hittar färdiga rätter och sallader från eget kök, och här gör man också olika punktsatsningar, gärna på hälsokost och på det ekologiska. Det är också Stockholms första svanmärkta butik.
Under de sista decennierna har flera lanthandlare slagit igen, och de mindre butikerna går knappt runt, men ICA Nära/Carlssons livsmedel i Finnerödja har överlevt i fyra generationer. Ett framgångsrecept har varit att ha varor som är svåra att få tag på, och att man satsar på den lokalprocerade maten. Så har man alltid gjort. Här kan man till exempel hitta gamla läsksorter från Hammars Bryggeri, chark- och kött från Hemgården i Värmland, den närkeodlade potatisen Magretelund och inte minst säsongvaran Finnerödjas jordgubbar.
ICA Kvantum P-A:s, i Falköping satsar också stort på bra mat. Hänsyn till allergi och laktosintolerans har inneburit nya varor, och dessa får gärna vara rättvisemärkta. Under den varma årstiden har man regelbundet matdemonstrationer och grilldagar utanför butiken, och ibland arrangeras populära matresor.
Butiken har också investerat i en lokal bagare, Mösseberg bageri, som har öppnat ett litet konditori vid entrén för sugna kunder.
NÄRPRODUCERAT
Av hemsidan för ICA Supermarket Aron i Hjärnarp framgår att butiken värnar det närproducerade från de skånska bönderna. Man har också satsat på en manuell delikatessdisk, fylld med läckerheter och en köttdisk där ”du får kött av högsta kvalitet, styckat och packat efter egna önskemål”. Här är kvalitet viktigare än priset.