Nya huvudkontor i
Solna

Efter den stora organisationsförändringen med ICA 90 fortsatte omdaningsarbetet i hög takt inom ICA. År 1994 slogs detalj- och partihandelsföretagen samman och lades i ICA Handlarna AB. I samband med det behövdes ett nytt, sammanhållet huvudkontor för den nya koncernledningen.

Huvuddelen av personalen i huvudkontorsbefattningen fanns redan i Stockholm så huvudstadsområdet var det primära alternativet för en lokalisering. Många förslag diskuterades, bland annat Wenner-Gren Center, men ICA bestämde sig för att flytta in i en modern kontorsfastighet i sju våningar vid Järva Krog i Solna, en bit utanför centrala Stockholm. Närheten till E4:an till/från Arlanda och till E18 till/från Västerås, dit fortfarande mycket verksamhet var förlagd, var två av de faktorer som avgjorde beslutet.

I augusti 1995 flyttade man in. Det här var första gången som ICAs huvudkontorsfunktioner samlades i samma fastighet. ICA Handlarna AB:s vd och koncernchef Roland Fahlin hoppades att huset skulle bli en ”Träffpunkt ICA”.

Planlösningen var modern med kontorsrum som alla hade kontakt med ljusgården i husets mitt. Det innebar både möjlighet till möten mellan de anställda och till avskildhet för den enskilde medarbetaren. Restaurang och testkök fanns i fastigheten.

I Järva blev ICA kvar i tio år. Några år in på 2000-talet annonserade hyresvärden, då en internationell fond utan annat innehav i Sverige, en förvånande hög hyreshöjning. Det skulle både vara mer lönsamt och bättre för ICAs verksamhet att hitta ett nytt huvudkontor. Den ständigt ökande möjligheten till flexibilitet och rörlighet i arbetet genom mobil kommunikation innebar också att ett lätt föränderligt kontorslandskap skulle vara bättre för verksamheten än de enskilda arbetsrum som fanns i det nuvarande huvudkontoret vid Järva. (För den internationella fonden var hyreshöjningen en dålig affär, under de resterande år de ägde byggnaden stod den till större delen outhyrd.)

NY ADRESS I SOLNA

Nästa huvudkontor förlades också till Solna, till expanderade Solna Business Park, nära gränsen till Sundbyberg och med gångavstånd till både pendeltågs- och tunnelbanestation. ICA ville vara kvar i kommunen som man bland annat ansåg erbjöd en bra service för företag – Solna utsågs 2004 till kommunen med Sveriges bästa näringslivsklimat i Svenskt Näringslivs årliga ranking, en position man sedan försvarade flera gånger under åren som följde.

ICAs nya huvudkontor i Solna Business Park skapades från grunden i en tidigare fabrik och man såg till att bygga in ICA-känslan i väggarna. Dessutom lades det en MAXI ICA stormarknad i samma hus som huvudkontoret. ”Det finns inget bättre sätt att jobba nära kunderna än att lägga huvudkontoret i samma hus som en ICA-butik. Nu får vi ett modernt och inspirerande kontor”, sade Kenneth Bengtsson, vd och koncernchef i ICA AB när nyheten om det nya huvudkontoret blev känd 2004.

Huvudkontoret i Solna Business Park bestod när det var klart för inflyttning sommaren 2005 av cirka 14 400 kvadratmeter kontorsyta och 9 400 kvadratmeteryta för stormarknaden plus ett parkeringsgarage. ”Vi ser fram emot att ICAs kunder skapar liv och rörelse i området på alla veckans dagar”, sade Solna Business Parks vd Henry Klotz.

KONTOR MED LIVSMEDELSKÄNSLA

Själva kontoret var när det stod färdigt mycket modernt med kontorslandskapet uppbyggt av moduler. Livsmedelskänslan hade verkligen tagits till vara – i husets centrala del hade provköket och personalrestaurangen placerats. Men det var långt ifrån nog – man ville få fram en butikskänsla i hela fastigheten, bland annat genom tapeter prydda med streckkoder. Staplade flaskbackar skapade genomskinliga väggar och det fanns sittmöbler som liknade jättefrukter. Dessutom gick den ICA-röda färgen igen överallt.

Även historien var viktig på det nya huvudkontoret. En lanthandel från början av 1900-talet hade byggts upp i den i övrigt modernt designade miljön. Även i övrigt bjöds på tidbilder från förr i form av äldre butiks- och grossistmiljöer. En ursprungsskiss av ICAs logotyp från 1964 placerades på väggen i huvudentrén. Konferensrummen fick namn som hyllade tidigare medarbetare.

Den genomtänkta och lekfulla interiören i ICAs huvudkontor, som utformades av Thomas Eriksson Arkitekter, har under åren som blivit mycket uppskattad. En som dock var betänksam var förre statsministern Göran Persson. Han var på besök hösten 2007 och blickade förskräckt ut över det öppna kontorslandskapet, och frågade om alla medarbetare satt i landskap.

”Javisst”, svarade Kenneth Bengtsson. Då koncernchefens skrivbord var inställt i ståhöjd blev Perssons nästa kommentar: ”Jaha … och du står mitt bland allihop … stackare?!”

”Inte alls. Det här är min grej”, sade Kenneth Bengtsson självsäkert.

Kenneth Bengtsson hade varit en av de drivande för att bygga huvudkontoret på en ICA-butik. Nu kände han sig uppenbarligen som en handlare på golvet, som hade full koll på läget.