några av alla
handlarinitiativ

Målet att Sveriges alla 285 kommuner med ICA-butik skulle dra i gång ett nytt samhällsinitiativ under jubileumsåret förverkligades. Här är några av dem.


ICA KVANTUM VIMMERBY: ”Vi vill göra Vimmerby till en bättre plats.”

Alla kan göra något för att göra saker och ting lite bättre. Därför startar ICA Vimmerby tillsammans med Vimmerby IF verksamheten Asllani Court. Projektet är döpt efter Kosovare Asllani, mångårig landslagsspelare, tidigare proffs i Manchester City, Paris St Germain och Chicago Red Stars och numera regerande svensk mästare med Linköpings FC, som startade sin bollkarriär i Vimmerby.

– Redan i dag arbetar vi med en fotbollsakademi, men nu vill vi rikta oss mot några som har varit svåra att få med – tjejer med utländsk bakgrund. Här ska tjejerna i sitt närområde kunna komma och träna, äta och få läxhjälp efter skolan. Tillsammans gör vi något för en god morgondag, säger Pelle Lindqvist.

Att en ICA-handlare ska göra något mer än bara sälja varor är självklart för Pelle. Det fick han med sig från sina förebilder Horst Iburg och Lennart Johansson, bägge ICA-handlare.

– Det jag fick med mig från tiden som medarbetare hos Horst, var hans engagemang och förtroendemannaskap inom ICA. Lennart har inspirerat mig i handlarrollen – hans sätt att vara: glad, öppen, social och engagerad i det lokala och sina medarbetare.

– Lennart är fortfarande ICA-handlare i Norrköping. Horst är pensionerad men hans söner driver
ICA Kvantum i Nässjö.

Vimmerby IF får stöd från ICA Kvantum sedan drygt tre år. Klubbens eftermiddagsverksamhet för skolungdomar, Akademin, får mellanmål från butiken.

– Jag är själv fotbollsidiot, så för mig har det känts naturligt att stötta Vimmerby IF, säger Pelle Lindqvist.
Det som ska bli Asllani Court finns redan i dag, i stadsdelen Bullerbyn i Vimmerby, men ICA Kvantums och andras bidrag ska rusta upp anläggningen rejält.

– Planen behöver bättre underlag och bättre belysning och vi hoppas också på en idolvägg där Kosovare Asllanis hela resa från Vimmerby ut i fotbollsvärlden kan visas. Vi hoppas att Asllani Court kan bli en samlingsplats.
Du som varit ICA-handlare i många år, vad är dina bästa råd till en ny ICA-handlare som vill börja med lokalt engagemang?

– Välj någonting som du själv brinner för, som ger dig en bra känsla i magen.

Och när du valt något som du brinner för, hur går du vidare?

– Se till att du har bra personer som samarbetspartners, som vi har med David Lindgren i Vimmerby IF.


ICA NÄRA RÖSTÅNGA: Elever entreprenör-kör bybutiken

”Bor man i en liten by så blir det här med entreprenörskap jätteviktigt. Därför får alla som går i 6:an i Röstånga vara med och prova att driva ICA-butiken. Det händer ju mycket i en liten butik på landet, så det finns mycket att lära sig. Inte bara om själva driften och ombudstjänster utan också om service och kunskap om mat. Och vem vet, kanske någon blir sugen på att driva sin egen bybutik i framtiden.”

Thomas och Hjördis Nilsson med medarbetare,  ICA Nära Röstånga


ICA Supermarket Trossen: Falafel, sushi, tandoori, kebab och pizza

”I stället för att sucka över dålig integration bestämde vi oss för att göra något. Så tillsammans med kommunen och några restauranger lagar vi mat med nyanlända några gånger varje år. De får lära sig laga svenskt och vi får lära oss laga deras mat. Falafel, sushi, tandoori, kebab och pizza är några anledningar till att vi tycker integration är så viktigt. För en sak kan vi vara riktigt överens om. Att samlas, trivas och äta god mat förenar alla kulturer.”

Jenni och Linda Steiner med medarbetare,  ICA Supermarket Trossen


Ångermanlands ICA-handlare: Nu ska alla sjundeklassare i Ångermanland få bättre flås.

”Vi upptäckte att i årskurs 7 slutar många ungdomar med idrott. Tillsammans med Modo tänker vi ändra på det. Vi ska besöka varenda sjundeklass i Ångermanland och lära ut kost och motion. Vi kommer sätta upp träningsmål och sedan avsluta med att träffa spelare och se en match i Fjällräven Center.”

Ångermanlands ICA-handlare


ICA Nära Järbo: Vi kör inte bara hem maten, utan till och med kunderna!

”Vi ville göra det enklare för äldre som ibland har svårt med transporterna till sin butik för att handla. Därför införde vi Pensionärsbussen – en buss som åker runt i byn varje torsdag och plockar upp äldre. Det blev inte bara ett bekvämt sätt att handla, utan framförallt ett kul sätt att träffa en massa annat trevligt folk.”

Pernilla och Lars-Göran Sundström med medarbetare, ICA Nära Järbo


I år får alla sexor i Västerås ett gäng fotbolls- och bandyspelare som nya lärare.

”Vi vill vara med och ge ungdomar bättre självinsikt och stärkt självförtroende. Det kan vara lätt att hamna lite snett om man inte har rätt förebilder. Därför kommer vi ge oss ut i skolorna tillsammans med spelare från VSK bandy och fotboll. Tanken är att ungdomarna ska få träffa någon de vill lyssna på, snacka med och inspireras av. Det blir aktiviteter runt ämnen som utanförskap, hälsa och rasism.”

ICA-handlarna i Västerås


ICA för Barnens Ö: Jaha, då har vi börjat med husrenoveringar också.

”Nu är vi 67 handlare i Stockholm som bestämt oss för att engagera oss i något vi verkligen tycker är bra – Barnens Ö. Vi ska samla in pengar för att kunna renovera husen, så att fler barn ska kunna gå på kollo i framtiden. Och man kan vara lugn, det är inte vi som håller i hammare och såg. Vi är ju lite bättre på korv och sånt.”

ICA-handlare som stöttar Barnens Ö