Anekdoter från
ICA Provkök

Produktutveckling har alltid stått som huvudmål för ICA Provköks verksamhet. I slutet av 50-talet byggdes demonstrationskök ”hemma hos”. Ägaren fick förbinda sig att ställa upp med visningar under 3 år t.ex. varje helgfri torsdag mellan 10.00–16.00. Studiegrupper, skolklasser, föreningar och enskilda, alla var lika välkomna. Det man fick se var hur ett gammalt tungarbetat villakök byggts om till ett modernt idealkök med idéer för rationell matlagning.

SEG VANILJSÅS

Undersökningar och prisundersökningar gjordes redan på 50-talet av ICA Provkök. Serier av prov gjordes t.ex. på chokladpudding och vaniljsås. Det konstaterades då att helfabrikat chokladpudding blev dubbelt så dyrt som halvfabrikat. Helfabrikat vaniljsås kostade hela 78 öre för 4 personer och 53 öre om man kokade den själv. Upptäckten att paketets måttangivelser inte stämde var värre. Antingen blev såsen tjock som gröt om man tog hela pulverpåsen eller tunn som vatten om man tog till matskeden.

KÖPMÄN PÅ MATLAGNINGSKURS

I mitten av 50-talet gick köpmännen på matlagningskurs. Två kvällar fick 20–30 företrädesvis herrar under Provkökets ledning lära sig att hantera livsmedel. Mycket djupfryst stod på programmet. Fru Olsson från ICA Provkök konstaterade i en tidningsintervju att herrarna varit mycket intresserade och framför allt frågvisa. PS. Alla deltagare var klädda i vit rock under kursen.

Blåbär mitt i vintern

Matfotografering och rekvisita för denna kan vara mycket krävande. Det förväntas att ICA Provkök fixar allt, även det orimliga. I slutet av januari i mitten av 90-talet ville en kund ha utfört en stor frukt och bärfotografering. Blåbär – färska, skulle ingå. Och de skulle se ut som svenska skogsbär. Efter många samtal med kontakter och vidarekontakter lyckades vi få direktinflygning av utsökt vackra blåbär från Argentina. Det kostade, men beställaren svimmade nästan av förtjusning den dag bilden skulle tas. Men nervöst var det.

Gratis mat för testare

När Provköket vid ett tillfälle sökte nya provsmakare till vår panel ”missuppfattade” en journalist på en kvällstidning det hela medvetet eller omedvetet. Det skrevs en liten 1-spaltare om att man kunde smaka mat gratis på ICA Provkök. Uppmaningen ”Ring!” och så vårt telefonnummer.

Oj, vad det ringde. Växeln fick stänga, när vi dag 2 hade 3 000 hågade kandidater.

Import av valkött krävde provning

I mitten av 50-talet fanns funderingar på att importera valkött från Norge och göra köttet till en delikatess. Det ledde till provningar och tester på ICA Provkök. Det stektes och kryddades på 100-tal sätt. I klippboken står det att bästa sättet var att steka i tunna skivor som biff med lök eller med bacon. Köttet kostade 4.50 kr/kg och var synnerligen mört.

Bröllopsmiddagar

Under 60-talet ordnade ICA-kuriren pingstbröllop i olika landskap. Det var åtskilliga ICA-brudpar som hade middagsönskningar som komponerades och iscensattes av ICA Provkök.

Middagarna var inte enkla. I Småland inleddes t.ex. en bröllopsmiddag med utsökt champinjonsoppa serverad med osthjärtan. Huvudrätten var kalvfilé med leverpastej i gelé. Faten lär ha varit utsökt vackert dekorerade och det skall ha varit nervöst att få geléet att vara exakt klart, och rätt i konsistensen, för samtliga fat.

Bröllopstårtan i tre våningar garnerades av Provkökets bakningsexpert i sista stund. Allt skulle ju vara fotovackert utöver att det skulle fresta gästerna. Planeringen var minutiös. Varje bröllop har en stor brevväxling och packningslistor med allt från formar till små dekordetaljer.