Apelsinberg

Faktiskt en ganska konstig rätt, riset smakar verkligen bara ris och inte efterrättigt, som det gör i till exempel ris à la Malta. Möjligen är tanken att man använder det ris som blev över efter middagen. Det andra är ändå rätt gott, och ännu godare skulle det bli om man bytte ut riset mot en sockerkaksbotten.

Motiv-ID: RECEPT-apelsinberg

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Beskrivning: Apelsinberg. Recept ur ICAHUNDRA nr 2, hämtat ur Ica Förlagets bok Ris på många vis (1960).

4 port

  • 1 dl långkornigt ris
  • vatten
  • 4–5 apelsiner
  • socker efter smak
  • 50 g nötkärnor eller kokosflingor
  • 2 äggvitor
  • 4 msk socker

Beredning: 1. Koka risgrynen i 18 min i rikligt med vatten. Spola dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av.

  1. Skär apelsinerna i skivor. Hacka nötterna grovt.
  2. Vispa äggvitorna till ett lätt skum. Strö ner sockret under vispning. Fortsätt att vispa tills marängsmeten har en gräddliknande konsistens och håller formen.
  3. Lägg ett lager apelsinskivor på ett ugnseldfast fat, sockra lätt och strö på de hackade nötterna eller kokosflingorna. Täck med ett lager risgryn. Fortsätt att varva till en pyramid.
  4. Bred marängsmeten över så att den täcker det hela. Grädda pyramiden i god ugnsvärme 5–8 min tills marängen fått färg. Servera kall vaniljsås eller vaniljgrädde till.

Ur Ica Förlagets bok Ris på många vis, 1963