Krister Andersson
– Chaufför i 40 år!

21 år på nacken och med bilkörkort på fickan skickade Arbetsförmedlingen Krister Andersson till ICA Essves koloniallager på Lindhagengatan i Stockholm. Det var i slutet av augusti 1963 och Gösta Holgersson, som var transportchef då, undrade vad han skulle med den där lilla gubben till. Göstas grabbar var stora och starka så Krister fick bli Lill-Anders. Nu har Lill-Anders arbetat som chaufför på ICA i 40 år.

Kort introduktion

På den tiden när Krister Andersson började hade man inte lika omfattande introduktionsprogram som i dag. Introduktionen bestod i att Krister fick åka med på ett lass. Därefter ansågs han mogen att köra på egen hand och lära sig av egna misstag. På förmiddagarna åkte man runt och hämtade varor från Frihamnen, Sockerbolaget, Saltsjökvarn m.fl., och på eftermiddagarna körde man ut butikslass. Leveransområdet var inte lika stort som idag utan sträckte sig från Nacka i söder till Upplands Väsby i norr.

Volvo Snabbe och Starke

Volvo Snabbe blev Kristers första arbetsredskap och första turen på egen hand gick till Dalarö. Den slutade lyckligt och han kom helskinnad tillbaka. Han tänkte väl jobba på ICA ett tag för att skaffa sig körvana och på den vägen är det. Nästa bil för Krister blev en Volvo Starke med låga lemmar och utan backspeglar. Med last och presenning på såg man ingenting bakåt.

Vid Lindhagenplan, där lagret låg då, finns en rondell (även idag) och där tappades mycket varor från bilarna. Lyckligtvis kom ingen till skada. Det gällde att surra lasten ordentligt och täcka över med presenning så inte lasten blev förstörd av regn eller helt enkelt blåste av flaket.

Stockholm, 1965, ICA-chaufför tar en paus vid sin lastbil.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Essve AB

Motiv-ID: DA1900-8565-ICA001435

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1965-01-01

Tidpunkt år till: 1965-01-01

Gata: Styrbjörnsvägen

Mindre område: Aspudden

Ort: Stockholm

Sökord: Transporter

Bildtext: Stockholm, 1965, ICA-chaufför tar en paus vid sin lastbil.

Beskrivning: ICA-lastbil fullastad med varor till butik. Chauffören Krister Andersson tar sig en paus framför kameran. Bilen är av märke Volvo Starke.

ICA AMBASSADÖR MED STIPENDIUM

Krister fick åka till Frankrike två år i rad. Först 1983 som premie för tjugo år i tjänst andra gången var 1984 då han tog emot Lars Elfords stipendium. Motiveringen löd: Krister Andersson är vad vi kallar en ICA Ambassadör. Han är den äldste av samtliga chaufförer i anställningstid. Han arbetar metodiskt och föredömligt utan större åthävor. Sköter sin bil perfekt. Har ett renommé bland handlarna som är fantastiskt. ”Lugn, säker och tjänstvillig”, som en bland många handlare uttryckte det. Den motiveringen håller än idag vilket det är många som kan skriva under på.

DRIFTSCHEFEN SOM KOCK UNDER REPÖVNING

Lill-Anders karriär kunde ha tagit slut i början på 70-talet då han var på repövning i Borensberg. Med på samma övning var nämligen kocken Olle Wester, nuvarande driftchef på Årsta 3. Gubbarna blev ordentligt matförgiftade av Olles ärtsoppa! Men förutom lite småbucklor på bilen och några tilltufsade varuintag, har Krister klarat sig bra genom åren. Idag rattar han en FL-10:a med släpkärra, ungefär 100 mil i veckan. Det bästa med jobbet är friheten enligt Krister. Det som har varit positivt genom åren är bra kamratanda, bra chefer, samt att han fått nya bilar då och då. Sist men inte minst att kroppen har hängt med.

Vi bugar för 40 års tjänstgöring och hoppas på många mil ännu.