Gudrun BorgLUND
lagade flest ICA-recept

Vem har lagat mest ICA-recept någonsin? Svaret är Gudrun Borglund. Efter 45 år på ICA gick hon pension i juni 2018. Efter Livsmedelsteknisk linje anställdes hon på ICA Provkök 1973 och de sista 12 åren jobbade Gudrun i ICA Köket i Solna. Häng med på en tidsresa från Gudruns arkiv.

På fredag den 29 juni 2018 lämnade Gudrun ICA efter att ha provlagat ICAs recept i närmare 45 år. Trots att hon bott i Stockholm fanns hon den jämtländska dialekten kvar när hon stängde ihop jobbdatorn för sista gången.

– Det är första gången på alla år som jag köper en enkelbiljett till Jämtland när jag inte längre har någon tid att passa, sa Gudrun.

Karriären startade på Livsmedelsteknisk linje i Stockholm. Hennes lärare i servering, Sven Östenius, frågade var hon skulle vilja jobba.

– Jag hade ju ingen aning, men jag drog till med att jag ville jobba i ett provkök. Jag hade läst recepten i ICA Kuriren på rasterna och sett att det fanns något som hette ICA Provkök.

Om det var en slump eller inte, men Sven Östenius visade sig vara gift med Asta Östenius, som just var chef för ICA Provkök. Gudrun gick klart utbildningen och slutade den 14 juni och dagen efter, den 15 juni, började hon jobba på ICA Provkök.

– Jag har under alla år jobbat med att laga upp recept för olika typer av fotograferingar till receptböcker, broschyrer, och idag för våra digitala kanaler.

De sista åren på ICA jobbade hon även med att korrekturläsa ICAs recept. De recept som visats på ica.se, i ICA Matkassen och alla olika kampanjer som till exempel jul, påsk och grill.

– Det är viktigt att ett recept är skrivet på rätt sätt. Att själva beredningen följer ingredienslistan, så inte ingredienserna kommer huller om buller. Det måste även vara mått som folk kan tolka, 8 gram salt måste formuleras på annat sätt, säger Gudrun.

Så från en ganska uppstyrd tillvaro: cykeln till jobbet, träning på ICA-gymmet klockan 05:15 och sedan en arbetsdag, gick Gudrun över till en helt ny vardag när hon pensionerade sig. På sin sista dag sa hon i en intervju för ICAs intranät:

– Jag är nog inte den som planerar så mycket. Jag tänker att det ger väl sig, skrattade Gudrun.