Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt
– Nordsvenska Köpmanna AB

När Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt (1906–1995) var fyra år, 1911, avled hans far Karl Johan Karlsson i sviterna av en blindtarmsinflammation. Fadern hade varit grosshandlare i Östersund. Den egna firman Import AB K.J. Karlsson hade han startat 1903.

Vd vid 22 år

Efter Karl Johan Karlssons död drevs grossistbolaget vidare inom släkten och 1929 tog den 22 år unge Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt över chefskapet. Med i företagsledningen fanns också hans yngre bror Bengt.

Ombildning till inköpscentral

Under 1930-talet följde bröderna Karlsson-Kyhlstedt med intresse utvecklingen i Mellansverige och Stockholmsområdet, där den enskilda handeln stärkts genom samarbete mellan detalj- och partihandeln i regionalt förankrade så kallade inköpscentraler. Påhejade av en grupp handlare ombildade bröderna 1938–39 Import AB K.J. Karlsson till Nordsvenska Köpmanna AB och fick handlare som delägare.

ICA-samarbete

De här åren var Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt också med och startade ICA. Av de tre övriga företagsledare som grundade de regionala inköpscentralernas samarbetsorgan kom han att knyta bäst kontakt med Eols Emi Clemedtson. De hade samma bakgrund, båda hade länge varit chefer för grossistfirmor och familjeföretag, och Clemedtson blev framöver något av Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedts mentor.

För den nästan 25 år äldre Hakon Swenson uppstod dock ingen större sympati. Karlsson-Kyhlstedt tyckte att Swenson, som var pionjär i Sverige för parti- och detaljhandelssamarbetet, var för mycket av besserwisser och omnämnde honom i brev som ”magistern”.

Hakonsgiv före Hakonbolaget

Det hindrade inte att de båda hade liknande idéer. Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt försökte sig 1945 på att få de till Nordsvenska anslutna handlarna att istället för att ta emot säljare, rekvirera varor via post eller telefon. Samma idé genomförde Hakonbolaget några år senare med den så framgångsrika Hakonsgiven. Det såg även lovande ut i Norrland men experimentet rann där ut i sanden.

Lät sig duas

Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt var som företagsledare idérik och rättfram. Tack vare sin relativa ungdom hade han en mer avspänd attityd till de anställda än vad som var vanligt bland chefer vid den här tiden – han tog till exempel inte illa upp om en anställd sade ”du” till honom.

Ett problem med hans ledning av Nordsvenska var dock att han inte kunde släppa att inköpscentralen uppstått ur familjens grossistbolag. En distans hölls till de anslutna handlarna, något som fick samarbetet att gnissla.

ICAS MAN I USA

År 1947 avgick Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt som Nordsvenskas vd och efterträddes av brodern Bengt. Karl-Erik reste nu till New York, där han skulle sköta ICAs import av amerikanska varor. Beslutet togs 1946 men i mars 1947 införde Sverige importstopp för att hejda den snabba minskningen av valutareserven.

Jämtlänningen Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt trivdes i och för sig bra i USA – ”värmen är otrolig och vi äro redan mycket varma och goda”, skrev han i ett brev – men importstoppet blev långvarigt och han fick inget väsentligt gjort. Han återvände därför till Sverige.

PÅTÄNKT SOM SV:S VD

Väl hemma igen utsågs Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt till vice vd i den stockholmska inköpscentralen SV. Många, bland andra Emil Clemedtson, ville se honom som företagets kommande vd, men efter att dåvarande vd:n Rudolf Liwendahl avlidit 1949 fick han inte tjänsten.

LÄMNADE ICA

Besviken lämnade Karl-Erik Karlsson-Kyhlstedt ICA-rörelsen, och snart sade brodern Bengt upp sig som vd för Nordsvenska. De båda startade försäljningsverksamhet i Stockholm under firmanamnet Bröderna Kyhlstedt AB. Som dotterbolag drev de Fenixtvätten AB där de försökte exploatera en affärsidé om automatiska tvättinrättingar som intresserat Karl-Erik i USA.

I början av 1950-talet försvann alltså bröderna Karlsson-Kyhlstedt ur ICAs historia.