Handlarmordet i
Mullhyttan

Den 11 november 1959. Det är en ovanligt vacker höstdag i det lilla samhället Mullhyttan, några mil väster om Örebro. Den 50-årige Nisse Petterson är väg hem från sin ICA-anknutna butik Nils Pettersons Specerier för att äta lunch. Försenad av ett möte går han med raska steg samma väg som han brukar.

Samtidigt står en man på en balkong och stirrar mot gatan nedanför.

Strax före klockan 13.00 bryts stillheten i Mullhyttan av en knall. Sekunden senare ligger Nisse Petterson framstupa på gatan. Bara en person ser när han faller.

SKJUTEN

Efter några minuter hittades handlaren av en brevbärare, som trodde att den i samhället omtyckte ICA-handlaren råkat ut för en olycka.

Polis och ambulans tillkallades. Ambulansmännen kunde bara konstatera att Petterson var död. Polisen misstänkte att han blivit skjuten, men ville inte göra några närmare undersökningar av rädsla för att förstöra några spår för rättsläkaren.

Ett vittne berättade en stund senare för polisen att hon först hört en knall och sedan sett en person med snabba steg gå upp mot skogsbrynet i närheten. Hon satte inte de två händelserna i samband med varandra förrän hon fick reda på att det misstänktes att Nisse Petterson blivit skjuten.

KONSUMFÖRESTÅNDAREN MÖRDAREN

Personen som sprang till skogs var föreståndare för Konsum i Mullhyttan, en 45-åring som var hemvärnsman och en van skytt.

Mannen efterlystes och vid 18-tiden på eftermiddagen återfanns han svårt förvirrad hos en släkting.

Dagen efter kom rättsläkarens rapport. Petterson hade blivit skjuten i ryggen. Kulan kom från Konsumföreståndarens Remingtongevär och denne hade också erkänt dådet. När Nisse Petterson gått förbi hans lägenhet, som låg i samma hus som Konsumbutiken, hade han från sin balkong skjutit ned honom med ett enda välriktat skott.

KONKURRENSAVUND MOTIVET?

Tidningen Expressen spekulerade i att det var ”konkurrensavund” som låg bakom mordet.

”Jag sitter och räknar alla kunder som lämnar mig för att i stället handla hos Petterson”, hade Konsumföreståndaren några månader tidigare sagt till en granne, enligt tidningen.

Konsum i Mullhyttan var större och hade ett bredare utbud än ICA-butiken. Den sistnämnda hade dock gått allt bättre på senare tid och nyligen hade Nisse Petterson, som drivit sin affär i närmare 15 år, flyttat in i nya, moderna butikslokaler.

IDEOLOGISK UPPDELNING

Förhållandet mellan Konsum och ICA var laddat vid den här tiden. Konsum hade i decennier varit den ledande aktören inom detaljhandeln, men under 1950-talet började ICA ta in försprånget. Och det hade fortfarande en ideologisk betydelse var man handlade. Arbetarna köpte sina varor hos Konsum – till en ICA-anknuten butik gick borgarklassen och för det mesta bönderna. Det sågs inte med blida ögon om man besökte ”fel” butik.

I Mullhyttan övergav dock allt fler av Konsums kärntrupper det traditionella inköpsstället till förmån för Pettersons affär. De bröt därmed mot en oskriven regel, vilket troligen var svårsmält för Konsumföreståndaren och kanske till och med upplevdes som förnedrande.

PSYKISKA PROBLEM

Den springande punkten var att Konsumföreståndaren i många år periodvis haft psykiska problem. Pressen det innebar att förestå butiken – han hade tjänsten på prov sedan början av året – blev uppenbarligen för mycket för honom.

Läkare som undersökte honom efter dådet förklarade att man inte skulle fästa något avseende vid att Konsumföreståndaren skjutit ned ortens ICA-handlare. Han var i så dålig psykisk kondition att han kunde ha dödat vem som helst, menade de. Han dömdes också till vård för mordet.

PETTERSON ENDA OFFRET

Men faktum kvarstår att det bara var en person om föll offer för konsumföreståndarens psykiska hälsa – ICA-handlaren Nisse Petterson. Ingen annan verkar heller ha varit i farozonen.

Konkurrensen hade blivit mördande.

Mordet i Mullhyttan, tidningsurklipp, 1959.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA, Centralt

Motiv-ID: DA1900-9410-ICA004366

Fotograf: Okänd

Tidpunkt år från: 1959-11-12

Tidpunkt år till: 1959-11-12

Sökord: Tidningsurklipp

Bildtext: Mordet i Mullhyttan, tidningsurklipp, 1959.

Beskrivning: Två tidningsurklipp om mordet i Mullhyttan. Konsumföreståndare skjuter ICA-handlare i ryggen.