Jan-Olle
Folkesson

FÖDD TILL HANDLARE

Jan Olle-Folkesson föddes in i ICA-rörelsen 1939. Hans föräldrar Folke och Magnhild Jönsson drev en diversehandel utanför Höganäs.

– Mitt första yrkesmål var att bli handlare, säger han.

Jan-Olle Folkesson lärde sig grunderna genom studier vid Köpmannainstitutet i Malmö och genom arbete i sina föräldrars butik. Men att starta en yrkeskarriär i familjens diversehandel kändes inte som rätt väg att gå i början av 1960-talet. I rasande fart byggdes nämligen nya förorter upp, där stora livsmedelsbutiker placerades i centrum.

– Vår butik gick från att vara en medelstor butik till att betecknas som en mindre butik. Det kändes inte som den tillhörde framtiden.

Därför sökte Jan-Olle Folkesson nytt jobb, och han fick 1963 en tjänst hos ICAs regionbolag Eol som butiksplanerare.

BUTIKSCHEF PÅ ICA FL

Den tjänsten hade han bara ett år. När arbetet med att göra om delar av göteborgska varuhuset Ferdinand Lundquist, som låg på platsen för nuvarande NK, till en ICA-affär var klart saknades det fortfarande en butikschef.

Då kom dåvarande marknadschefen på Eol, Rolf Olténg, med förslaget att Jan-Olle Folkesson skulle bli chef för den nya ICA-butiken. Sagt och gjort. I nästa ögonblick skulle han kunnat ha titulerat sig ICA-handlare – men enligt överenskommelsen med Ferdinand Lundquist måste butikschefen vara anställd av Eol. Och så blev det.

– Det var en god skola, konstaterar Jan-Olle Folkesson, som skulle fylla 25 när han fick ansvaret för den stora butiken i centrala Göteborg.

"Storföretagen mot väggen"

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA Eol AB

Motiv-ID: DA1900-8120-ICA000418

Fotograf: Bodin Studio & Co

Tidpunkt år från: 1977-01-01

Tidpunkt år till: 1977-01-01

Sökord: Händelser

Bildtext: "Storföretagen mot väggen"

Beskrivning: Representanter för ICA Eol medverkar i TV-program för "TV Syd" kallat "Storföretagen mot väggen". Ikväll skall ICA grillas. Medverkande bl a styrelseordförande Åke Bondesson, vd Rolf Olténg och Jan-Olle Folkesson.

PÅ LAGER OCH KONTOR

Efter tre och ett halvt år i den positionen blev Jan-Olle 1968 chef för Eols distributionscentral i Borås. Den låg i den så kallade Knallebygden, vars Gnosjöanda var en anledning till distributionscentralens goda ekonomiska resultat. Folkessons handlingskraft och sociala talang förbättrade resultaten ytterligare. Framgångarna uppmärksammades av Eols ledning som plockade över den unge chefen till huvudkontoret som central försäljningschef.

Han avancerade sedan till marknadsdirektör, en position han hade mellan 1975 och 1986. Ett starkt säljprogram och engagerade handlare gjorde jobbet stimulerande. År 1986 var det så dags att ta kröna karriären på ICA Eol med vd-posten.

CHOCKERAD MOR

Under Folkessons vd-tid var hela ICA fortsatt expansivt och hade en diversifierad verksamhet. Till exempel köpte man in Ellos.

Köpet slogs upp stort i tv:s nyhetsprogram.

– Efter inslaget i nyheterna ringde min mor och frågade: ”Du vet väl vad du gör?” berättar Jan-Olle Folkesson.

För hans mor Magnhild låg köpet av en postorderfirma för över en miljard kronor miltals från vad ICA sysslade med. Men förändringarnas tid var inne – på flera sätt.

PLANERADE ICA 90

– Det krävdes mer och mer samordning inom ICA, och framåt lunch kom idén upp att slå samman de olika regionbolagen, minns Jan-Olle Folkesson då han redogör för ett möte i december 1988 mellan cheferna för de tre regionbolagen samt ICA Förbundets vd.

Diskussionen fortsatte under eftermiddagen och kvällen, och när det blivit natt var cheferna överens om att en både snabb och omfattande omorganisation måste till. Det var inte längre funktionellt med parallella verksamheter.

Som ordförande i ICA-direktionen 1989 var Jan-Olle en hårt arbetande spindel i nätet som skulle se till att omorganisationsplanerna genomfördes. Den nya företagsstrukturen var klar året därpå, då de nya bolagen ICA Detaljhandel, ICA Partihandel och ICA Företagen sjösattes.

Samma år, 1990, blev Jan-Olle Folkesson vd för ICA Företagen. Där samlades allt som inte hörde till ICAs kärnverksamhet.

Jan-Olle ville börsintroducera ICA Företagen, som bestod av bland annat Ellos, Lindex och storköksverksamheten. En anledning var att få in nytt kapital. Men centrala ICA-ledningen beslöt att sälja ut sidoverksamheterna, och det bidrog till att han kom att sluta som vd.

Verkställande direktörerna för de stora ICA-företagen, 1990 ca.

Deponent: ICA AB

Arkivbildare: ICA, Centralt

Motiv-ID: DA1900-9320-ICA004225

Fotograf: Okänd

Tidpunkt: 1990

Sökord: Organisation

Bildtext: Verkställande direktörerna för de stora ICA-företagen, 1990 ca.

Beskrivning: Gruppbild strax efter omorganisationen av ICA-rörelsen: ICA 90. Från vänster Göran Nord, vd ICA Partihandel AB; Jan-Olle Folkesson, vd ICA Företagen AB; Frans-Henrik Schartau, vd ICA Detaljhandel AB samt Roland Fahlin, vd ICA Förbundet och ICA Handlarnas

STYRELSEPROFFS OCH GO GUBBE

Han hade länge varit intresserad av styrelsearbete och blev nu, 1991, styrelseproffs. Ett av de tyngsta uppdragen Jan-Olle Folkesson haft hittills är ordförandeskapet för 6:e AP-fonden, en position han fick när fonden startade 1996 och som han behöll i elva år.

Styrelseuppdragen utanför affärslivet har rört sig om allt ifrån engagemang i IFK Göteborg – ”Champions League-åren var fantastiska” – till att sitta med i styrelsen för Göteborgs universitet.

Skåningen Folkesson har blivit en go’ gubbe. Så pass go’ att han fick Göteborgs förtjänstmedalj den 4 juni 2008.

– Det var skoj att få den erkänslan, konstaterar han.

Och när Jan-Olle Folkesson var tillbaka i ICA-rörelsen som styrelseledamot i Hakon Invest skickade Mats Jansson, tidigare vd i ICA Detaljhandel, honom en blombukett med hälsningen: ”Grattis, ordningen är återställd.”