Vegetariska
kroketter

Vegetarianismen blev mer poppis i början av 1900-talet, och kanske finns receptet med i Iduns kokbok för att det var lite trendigt. Kroketter har annars alltid varit populärt – men vill man göra det helt vegetariskt får man inte fritera i animaliskt fett, vilket var vanligast under den här tiden.

Vegetariska kroketter. Ur Iduns kokbok, som gavs ut första gången...

Motiv-ID: Recept-kroketter

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Bildtext: Vegetariska kroketter. Ur Iduns kokbok, som gavs ut första gången 1911

6 pers

– 

  • 1 ½ dl risgryn
  • 1 liter mjölk
  • 2 dl champinjonspad
  • 1 burk champinjoner (½ liter)
  • 2 ½ msk smör (50 g)
  • 2 äggulor
  • salt
  • vitpeppar

Till panering:

  • 4 msk mjöl
  • 2 ägg salt
  • 2 msk matolja
  • 1 kkp stötta skorpor

Till kokning:

  • 1 kg flottyr

Till garnering:

  • 1 saladshuvud
  • 2–3 tomater

Beredning: Risgrynen sköljas, skållas i hett vatten och kokas i mjölken och champinjonspadet till en tjock gröt, som genast passeras. Champinjonerna skäras i tärningar och fräsas i smöret tills det blir klart, de röras då i gröten jämte de uppvispade äggulorna. Massan avsmakas med kryddorna. Kroketterna formas avlånga. De garneras med salad och tomatklyftor och serveras som mellanrätt med färska eller konserverade ärtor.

Ur Iduns kokbok, av Elisabeth Östman.