Spaghetti-
paj

»Pajskal, kalvbräss – och spaghetti! Här låter det som om två världar möts. Spaghetti var en ny och exklusiv produkt medan bräss
inte hade samma exklusivitet som det ibland har i dag. Koktiden anges till 20 minuter – det tror jag handlar om att dåtidens pasta var torkad på ett annat sätt än i dag, så koka enligt paketet.«

Spaghettipaj

Motiv-ID: RECEPT-spagetthipaj

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Bildtext: Spaghettipaj

Beskrivning: Spaghettipaj

6 pers

  • 100 g spaghetti
  • 2 msk smör
  • vatten, salt
  • 1 ½–2 dl grädde
  • riven muskot

Smördeg:

  • 50 g vetemjöl
  • vatten
  • 50 g smör

Till äggstanning:

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • salt, socker

Till formen:

  • smör

Stuvad kalvbräss:

  • 2 hg kalvbräss
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • vatten, salt
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

Till pensling:

  • äggula

Beredning: Smördeg: Arbeta samman mjöl och vatten till en smidig deg. Kavla ut degen och lägg på smöret. Vik degen i tre delar och sväng den 1/4 varv. Kavla ut, vik och sväng degen 3–4 gånger. Låt den vila på ett kallt ställe en stund.

Äggstanning: Vispa sönder äggen i en skål. Häll på den kokande mjölken och krydda lätt. Häll blandningen i en smord form. Koka = sjud äggstanningen i vattenbad 20 minuter, slå upp den, låt den kallna och skär den i skivor.

Spaghetti: Koka spaghettin mjuk i lätt saltat vatten omkr. 20 minuter. Häll upp den och låt den rinna av. Smält smör i en kastrull. Fräs spaghettin däri, häll på grädde och låt det hela koka samman. Smaksätt med riven muskot.

Stuvad kalvbräss: Skölj brässen och lägg den i kallt, saltat vatten. Låt vattnet koka upp och häll bort det. Koka brässen därefter i nytt saltat vatten 15–20 minuter. Putsa brässen och skär den i tärningar. Fräs samman smör och mjöl och späd med grädde litet i sänder. Låt såsen sakta koka omkr 10 minuter. Lägg i brässen och smaka av stuvningen samt låt den kallna. Smörj en eldfast form. Lägg i ett lager spaghetti, strö på litet rivet salt kött, ost sam droppa på smör. Täck ytan med skivor av äggstanning och häll på kalvbrässtuvning. Varva på detta sätt ned alltsammans. Kavla ut smördegen och lägg den som ett lock ovanpå fyllningen. Tryck till degen kring kanterna.

Pensla degen med äggula. Grädda pajen i god ugnsvärme tills degen fått vacker färg och pajen blivit genomvärmd (omkr. 20 minuter).

Ur Hakons kokbok.