Persikor
Othello

»Persikor importerades från Sydeuropa och var nog extra fint att bjuda på när man hade middag. I dag är vi vana vid färsk frukt, men
förr behövde man konservera om man skulle ha frukt även under vintern. Att man har potatismjöl i sockerkakssmeten är inget konstigt, det har man i tårtbottnar för att göra dem luftigare.«

Persikor Othello

Motiv-ID: RECEPT-persikor

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Bildtext: Persikor Othello

Beskrivning: Persikor Othello

6 pers

  • 6 persikor, konserverade eller färska, kokta

Sockerkaka:

  • 115 g smör
  • 1 1/2 ägg
  • 90 g socker
  • 30 g vetemjöl
  • 70 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Till formen:

  • smör, stötta siktade skorpor

Sockerlag:

  • 2 dl vatten
  • 2 hg socker
  • arrak eller rom

Vaniljkräm:

  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 dl gräddmjölk

Till garnering:

  • 2–3 dl tjock grädde
  • blockchoklad

Beredning: Sockerkaka: Smörj och brödbeströ en avlång form eller långpanna. Rör smöret vitt och poröst. Vispa samman ägg och socker och rör ned det i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och sätt till detta. Slå smeten i formen eller pannan och grädda kakan i svag ugnsvärme. När kakan är färdig så stjälp upp den och låt den kallna. Är kakan gräddad i brödform skär den i ej för tunna skivor. Tag med ringmått ut kakor; är kakan gräddad i långpanna, tag på den platta kakan ut runda kakor.

Sockerlag: Koka socker och vatten till en tjock sockerlag. Låt den kallna och smaksätt den med arrak eller rom.

Vaniljkräm: Blanda samman alla ingredienserna. Sjud krä- men tjock under vispning. Vispa krämen kall. Dränk i sockerkaksskivorna med sockerlagen. Lägg på varje sockerkaksskiva litet vaniljkräm och på den en persika. Spritsa tjock vispad grädde runt kanterna och strö på flisad blockchoklad.

Ur Hakons kokbok.