Korvgratäng
på vårt sätt

När pulvermos och andra industriellt producerade livsmedel kom så tyckte man att det var fin mat. Dessutom var det en tid då kvinnorna kom ut i arbetslivet och man hade inte möjlighet att laga mat flera timmar varje dag, då var det här ett fint hjälpmedel.

Motiv-ID: RECEPT-korvgratäng

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Beskrivning: Korvgratäng. Recept ur ICAHUNDRA nr 2, hämtat från Ica-kuriren nr 20, 1962.

4 port

Potatismos

  • 1 paket (90 g)
  • snabblagat potatismos
  • 1 äggula

Sås

  • 2 msk margarin eller smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 2 msk senap
  • salt, vitpeppar
  • 100 g ost

Beredning

  1. Skiva löken, fräs den i matfett och lägg den överst på ett gratängfat.
  2. Skär korvarna mitt itu och lägg dem tätt intill varandra ovanpå löken.
  3. Gör i ordning potatismoset enligt beskrivning på förpackningen, men minska något på vätskan. Tillsätt dessutom en äggula. Klicka eller spritsa moset runt kanten på fatet.
  4. Fräs samman matfett och vetemjöl till såsen. Späd mjölken litet i taget. Blanda ner äggulan samt senap, salt och vitpeppar efter smak.
  5. Tillsätt osten skuren i små tärningar eller också grovt riven.
  6. Häll såsen över korven. Sätt in fatet i ugnen att gratinera i 250° värme tills alltsammans fått läcker färg.

Ur ICA-kuriren nr 20, 1962