Gädda med
pepparkakor

Gädda är en mager fisk med fint kött och var vanligare på middagsborden förr. Den innehåller mycket äggviteämnen och binder bra, därför är det vanligt att man gör färs och queneller av den. Pepparkakor är en udda ingrediens, men man ville nog åt kryddorna – dessutom var julgädda vanlig förr.

Gädda med pepparkakor

Motiv-ID: RECEPT-gädda

Fotograf: Klas Sjöberg

Tidpunkt: 2017

Bildtext: Gädda med pepparkakor

Beskrivning: Gädda med pepparkakor

6 pers

  • 1 gädda, på 1 ½ kg
  • 1 liten fetsill
  • ½ ägg
  • 2 msk stötta skorpor
  • 4 msk smör (80 g)
  • 3 dl kokande vatten
  • 3 ettöres pepparkakor
  • 2 dl grädde

Beredning: Gäddan fjällas och rensas; huvudet får sitta kvar men befrias från gälarna. Den ej urvattnade sillen rensas, sköljes, torkas och lägges in i gäddan, varefter denna penslas med ägget och beströs med stötta skorpor. En långpanna smörjes med hälften av det kalla smöret på så stor fläck fisken upptar, gäddan lägges i och resten av smöret lägges i flockar ovanpå. Fisken stekes i varm ugn omkr. ½ tim, under det den ofta öses över och spädes med vattnet. Pepparkakorna stötas fint och blandas med grädden. Sillen tages ur gäddan, som lägges upp på varmt fat och garneras med persilja. Såsen i pannan avredes med de upplösta pepparkakorna, får koka upp samt silas och serveras i särskild såsskål.

Ur Iduns kokbok, av Elisabeth Östman.